Penns sura attack

Rasade mot pressen: Oförskämd fråga

1 av 3 | Foto: Foto: AFP
Röksugen Sean Penn var inte på sitt bästa humör när han mötte pressen i går.
FILM

CANNES. Han kom, han sågs, han smygrökte och var lite lagom sur.

Sean Penn, 47, är ordförande för juryn vid årets filmfestival.

Med den omstridde och frispråkige Hollywoodskådespelaren och regissören som juryordförande spekuleras det redan i att politiskt laddade filmer skulle ligga bra till för en Guldpalm. Penn både förnekar och (delvis) bekräftar det.

– Det handlar om att belöna filmer som går rakt in i hjärtat. Men jag skulle ju bli förvånad om vi inte väljer sådana som också säger något om vår samtid.

Fick inte röka

Han förklarade att USA står inför det viktigaste presidentvalet någonsin, att han stöder Barack Obama, att George W Bush ”saknar hjärta och hjärna” och att han inte trivdes där på podiet, då han ogillar folksamlingar och inte fick röka. Sedan tände han ändå en cigarett.

”Oförskämd”

På frågan om jurymedlemmarnas vänskapsband med filmarna kunde påverka deras arbete, surnade han till rejält.

– En oerhört oförskämd fråga. Vänd på den i stället. Jag tänker inte hålla det emot Clint Eastwood att han bara har erbjudit mig en enda filmroll under alla dessa år (den han vann en Oscar för i ”Mystic river”).

FAKTA

Dagens...

...SMYGTITT

”Blindness” med Julianne Moore skildrar en värld i totalt kaos när alla människor utom en förlorar synen. Stark och omskakande, men sämre mot slutet. Inte lika bra som Fernando Meirelles genombrottsfilm ”Guds stad”.

...SCHEMA

En höggravid Angelina Jolie håller presskonferens. Premiär för ”Hunger”, brittiskt drama om IRA-medlem som svalt ihjäl sig, och ”Tokyo”, episodfilm om storstaden av bland andra Michel Gondry.

...NAMN

Inte nog med att regissören till ”Hunger” heter som en Hollywood-legend, Steve McQueen. Filmens stjärna heter Fassbender i efternamn.

...GLAMOUR

Cate Blanchett på röda mattan vid premiären av Fernando Meirelles film ”Blindness” .