Nu spelar Maria sig själv

”Jag tyckte det var jättekul”

1 av 4
Tyson.blixt- besök Maria Lundqvist gör ett snabbstopp i Cannes där hon är aktuell för rollen – som sig själv i filmen ”De ofrivilliga”.
FILM

CANNES. Hon har varit frispråkiga Sally, mamma till finska krigsbarn och huvudvittne i den uppmärksammade Tito Beltran-rättegången.

Maria Lundqvists senaste roll är – som sig själv!

Jo, det är faktiskt sant. I Ruben Östlunds ”De ofrivilliga”, som tävlar i filmfestivalens sidosektion Un Certain Regard, spelar Maria Lundqvist, 44, en känd skådespelerska som under en bussresa hamnar i en pinsam situation.

– Jag tyckte det var jättekul. Och idéen att man inte vågar erkänna något för att man är igenkänd, det stämmer kanske.

Själv har hon inga större bekymmer med att vara ”kändis”.

– För det mesta vill folk bara säga tack för något de har tyckt om. De flesta minns fortfarande ”Sally”. Men starkast reaktioner har jag väl fått för ”Den bästa av mödrar”

Träffades och grät

Maria vann en Guldbagge för dramat om krigsbarnen i Sverige.

– Förra våren var det fyra busslaster med finska krigsbarn, nu i 55–65-årsåldern, som besökte inspelningsplatsen och träffade mig. Oj, vad vi grät ihop.

Besöket i Cannes är bara ett dygn. Sedan väntar repetitioner av ”Singin’ in the rain” i Göteborg.

Under våren har Tito Beltran-rättegången tagit mycket kraft.

– Det är ju fortfarande en process i och med att han överklagat. Jag har fått enormt mycket brev från tjejer och kvinnor som varit i liknande situationer. Men det har också varit ett helvete, jag har backat rätt mycket från jobb under våren, jag höll på att gå under i det där.

FAKTA

Dagens...

... SCHEMA

– Världspremiär för brasilianske regissören Walter Salles nya film. Presskonferens med Mike Tyson. Norsk film bjuder på stor fest i en samekåta (!) uppställd i Le Grand Hotels trädgård.

... DANSKA

Susanne Bier. Sitter inte bara i juryn för tävlingen om bästa kortfilm. Den flitiga regissören har även fått klart med nästa Hollywood-film, kärlekskomedin ”Lost for words” med Hugh Grant och Zhang Ziyi. Den utspelas i London och Kina.

... SCHLAGER

– Ryska popduon t.A.T.u. gästar festivalen då de spelar sig själva i en Mischa Barton-film. I dag ångrar de sitt deltagande i schlager-EM. Och på frågan vad de tycker om svenska schlagerartister, svarade Lena Katina:

– Hmm... Roxette, är de svenskar? Vi gillar dem i alla fall.

... SMYGTITT

Woody Allens senaste ”Vicky Cristina Barcelona” är en rolig och sexig kärlekskomedi med Penelope Cruz i högform.