– Filmen är som en spark i baken

Harrison Ford om sin comeback i rampljuset

1 av 2
I FOKUS Harrison Ford dök upp i Cannes med sina filmdamer – Karen Allen och Cate Blanchett. ”Jag har alltid velat spela Indiana Jones igen”, sägerFord.
FILM

CANNES. Under 2000-talet har hans filmer mest floppat. Men i går njöt Harrison Ford, 65, av att åter vara tillbaka i rampljuset, med fjärde Indiana Jones-filmen.

– Jag är inte orolig för mottagandet, filmen är som en spark i baken, sa han.

Det märks att det har gått 19 år sedan förra filmen.

Trängseln inför först filmvisningen och sedan presskonferensen var kaosartad. Och nästan alla frågor gick till Indiana Jones-filmernas två huvudpersoner, Harrison Ford och regissören Steven Spielberg. En världsstjärna som Cate Blanchett fick en (!) fråga.

Spielberg berättade att han varit mest tveksam av dem till att blåsa liv i filmserien, han hade en lång period där han bara ville göra ”meningsfulla filmer”.

Ingen vågade fråga om Harrison Ford blivit för gammal för actionscener. Kanske för att han såg väldigt fräsch ut. Både i filmen och på riktigt.

Slagfärdig och smart

– Det är inte jag som gör stuntscenerna, men jag ägnar mig åt ”fysiskt skådespeleri”, sa han.

– Jag har alltid velat spela Indiana Jones igen för att han är slagfärdig, smart och hamnar i spännande situationer han måste ta sig ur.

Filmens slut antyder för övrigt att det mycket väl kan bli en fortsättning, på ett eller annat sätt.