Ingen så cool som ’Clintan’

”The exchange”-premiär – då stal Eastwood stjärnglansen från Jolie

FILM

CANNES. Han är inte bara filmfestivalens äldsta stjärna.

Ingen annan är så cool och så populär som Clint Eastwood, som fyller 78 år om drygt en vecka och som nu dominerar festivalen under några dagar.

Foto: Foto: AFP, AP
”Jag har nog aldrig varit med om en bättre filminspelning”, sa Jolie, som poserade synligen oberörd av den tunga tvillinglasten, i Cannes i går.

I går var det världspremiär på ”The Exchange”, en verklighetsbaserad dramathriller som utspelas i 1920-talets Los Angeles. Angelina Jolie har huvudrollen som en kvinna som riskerar allt när hon hamnar i ett politiskt maktspel med polisen. Till och med hon fann sig glatt i att hamna i skymundan i går.

”En auktoritet”

– Det var stort och lite nervöst när jag fick veta att Clint skulle regissera filmen. Men oj vilken auktoritet han har när han jobbar, jag har nog aldrig varit med om en bättre filminspelning.

Andra regissörer av hans dignitet brukar gärna visa sina filmer utom tävlan. ”Clintan” gör nu ett femte försök att vinna Guldpalmen, hittills har han kammat noll.

– Det är lite fegt att inte våga tävla. Jag är stolt över att visa upp filmen, sedan får andra döma den hur de vill.

Jolie kan ta över

Han är också i Cannes med en dokumentär om filmbolaget Warner Brothers historia (”Clintan” är berättarrösten) och i morgon kväll lär det bli trångt på strandens utomhusbiograf, då stjärnan själv ska introducera visningen av ”Dirty Harry”.

Det har ryktats om en ny film i den serien?

– Ha ha, tror någon att det finns poliskårer som har anställda poliser i min ålder?

– Jag kan ta över rollen, säger Jolie.

– Utmärkt. Då blir det ”Dirty Harriet”, säger Eastwood.

”The Exchange” får Sverige-premiär efter nyår.