Skvallertackorna ense – ’Mamma Mia!’ en hit

FILM

CANNES. En viktig ingrediens på filmfestivalen är skvaller. I går stötte jag på två personer med högintressant skvaller ur svensk synvinkel.

Båda har sett ”Mamma Mia!” – och är helt övertygade om att filmen blir en dundersuccé!

Foto: Foto: PETER MOUNTAIN /UNIVERSAL STUDIOS
the winner takes it all Om skvallret i Cannes är att lita på blir filmen ”Mamma Mia!” en riktig dundersuccé.

Alla storfilmer är omgivna av förhandssnack. På Hollywood-språk så kallad ”buzz”. Positivt eller negativt. Rätt ofta stämmer det. Ibland är spekulationerna helt åt skogen. James Camerons ”Titanic” (1997) var omgiven av katastrofrykten, men blev alla tiders största succé och elvafaldig Oscars-vinnare.

Kring ”Mamma Mia!” har det inte sagts så mycket mer än att Meryl Streep sjunger bra. De flesta tycker om trailern. Å andra sidan är regissören Phyllida Lloyd debutant. Och filmmusikaler är inte självklara publiksuccéer, utländska tidningar verkar inte tro att de ska konkurrera ut de stora actionfilmerna.

Men de två personer (på inget sätt inblandade i filmen) i branschen som jag pratat med har sett ”Mamma Mia!” i färdigt skick och är otroligt imponerade. De pratar om underbara miljöer, bra skådespeleri, en stämning som gör att alla kommer att lämna biografen på gott humör och att det verkligen svänger om ABBA:s låtar, även när Stellan Skarsgård sjunger.

Benny Andersson har en cameo-roll och där finns en överraskningsscen som kommer att få folk i biosalongerna att jubla.

Saken blir inte sämre av att de två skvallertackorna som berättade detta för mig egentligen inte ens tycker om musikaler.