”Han är en arg gammal man"

Clint Eastwood: Han borde hålla käften

Foto: AFP, AP
Ordkrig Clint Eastwood och "Malcolm X"-regissören Spike Lee har en gås oplockad.
FILM

De är två av Hollywoods mest framgångsrika regissörer.

Men nu har Clint Eastwood och Spike Lee hamnat i luven på varandra.

– Han är en arg gammal man, säger Lee om sin kollega.

Clint Eastwood attackerade nyligen Spike Lee i en intervju i The Guardian – sedan Lee kritiserat hans filmer "Flags of our fathers" och "Letters from Iwo Jima" för att de saknar svarta skådespelare.

Eastwood menade att Lee "borde hålla käften" och att den yngre regissören skulle ta reda på fakta innan han läxar upp honom om afro-amerikanska soldater. Det skriver Hollywood.com.

– Historien är "Flags of our fathers", den där berömda bilden på flaggresandet, och de (de svarta soldaterna) var inte med på det. Om jag skulle stoppa in en afro-amerikansk skådepelare där skulle folk säga; "Den här killen har förlorat förståndet". Jag menar, det är inte riktigt.

"Arg gammal man"

Spike Lee är dock inte nöjd med Eastwoods svar.

– För det första är mannen inte min far och vi är inte på något plantage heller... Jag attackerade inte honom personligen och kommentaren att "en kille som han borde hålla käften..." Kom igen, Clint, kom igen. Han låter som en arg gammal man.

– Om han vill kan jag samla ihop afro-amerikanska män som slogs vid Iwo Jima och jag skulle vilja att han berättade för dem att vad de gjorde var obetydligt och att de inte existerade.

– Jag hittar inte på det här. Jag kan historien. Jag har studerat historia. Och jag kan Hollywoods historia och dess utelämnande av den miljon afro-amerikaner som deltog i Andra världskriget.