Hanks och Howard portade från kyrkor

Får inte filma ”Da Vinci koden”-uppföljare i Rom

FILM

”Da Vinci kodens” uppföljare får klara sig utan katolska kyrkor i Rom.

Filmskaparparet Tom Hanks och Ron Howard har körts på porten.

Foto: AP
Körd på porten Tom Hanks och regissören Ron Howard får inte filma i katolska kyrkor i Rom. Här ses Tom Hanks med skådespelerskan Audrey Tautou i en scen ur ”Da Vinci koden” från 2006.

Under förarbetet med filmatiseringen av Dan Browns ”Änglar och demoner”, föregångaren till ”Da Vinci koden”, skickade regissören Ron Howard och huvudrollsinnehavaren Tom Hanks ut förfrågningar om att få spela in vissa scener i två för handlingen centrala kyrkor.

Svaret blev ett blankt nej.

Får inte filma i kyrkor

– Det är en film som behandlar religiösa frågeställningar på ett sätt som står i kontrast till vanliga religiösa uppfattningar, säger en representant för Roms biskopsdöme enligt Hollywood.com.

– Vi skulle hjälpa dem att göra ett verk som kanske skulle bli vackert men det överensstämmer inte med våra värderingar.

”Da Vinci koden” handlar om teorier att Jesus var en gift man när han korsfästes.

Upprörande bok och film

Dan Browns bok om det mystiska samfundet Opus Dei och Howards och Hanks filmatisering av ”Da Vinci koden” från 2006 har upprört katolska ledare världen över.

Trots att filmparet inte får filma i kyrkorna har de fått tillstånd att filma två kyrkors exteriörer: Santa Maria del Popolo och Santa Maria della Vittoria, skriver Hollywood.com.