”De är värda halva lönen”

Wiklund sågar kvinnor som gillar ”Sex and the city”

1 av 7
FILM

Är du kvinna och gillar ”Sex and the city”? Då förtjänar du lägre lön. I alla fall enligt filmkritikern Hans Wiklund.

– Då är man värd halva männens löner, inte en krona till, säger han.

På ett dygn såldes sex tusen förhandsbiljetter. Publikintresset för filmen ”Sex and the city” som har Sverigepremiär på lördag är enormt.

Men medan Aftonbladets recensent Jens Peterson delar ut fyra plus, totalsågar filmkritikern Hans Wiklund både filmen – och dess fans.

– Brudar som gillar ”Sex and the city” bidrar till att kasta tillbaka jämlikhetssträvan hundra år tillbaka i tiden med de här löjliga Louis Vuitton prinsess-idealen. Och så tycker jag fan att om man är tjej och tycker det här är bra, då är man värd halva männens löner, inte en krona till, sade han i radiokanalen Mix megapol i torsdags.

Ljung: Ett framsteg

Modejournalisten Susanne Ljung som har sett filmen i London skrattar lite när hon hör uttalandet.

– Ska han säga, som är gift och har barn! Jag förstår faktiskt inte vad han menar. Varför skulle det uppfattas som bakåtsträvande att vilja hitta en själsfrände, som hela serien och filmen i viss mån går ut på? Varför inte se saker som den härliga frånvaron av barn. Carrie och Samantha längtar inte efter barn och jag tycker det är ett framsteg att se att babylycka inte är allt, säger hon.

Viktigt med vaxning

Men Hans Wiklund, som kallar huvudpersonerna för ”några halvgamla sönderbantade tanter som bor i New York” håller fast vid sin recension:

– Jag tycker att de ideal som torgförs i filmen, att det viktigaste är att ha en brasiliansk vaxning, en handväska från Louis Vuitton och hitta drömprinsen och gifta sig, är lite bakåtsträvande, säger han till Aftonbladet.

”Lite drastiskt”

Du är ju själv gift och har barn?

– Du tänker så? Ja, det är ju sant, det var i och för sig dumt av mig. Vad kan jag säga om det? Jag är gift och har barn, visst.

Du sa att om man är tjej och tycker det här är bra är man värd halva männens löner?

– Mmm. Lite drastiskt uttryckt kanske.

Vad menar du?

– Äh, jag tycker att det är en ganska dum film, den förminskar ju kvinnan och kvinnans smak. Jag är lite förvånad över hysterin och hajpen kring filmen, det var snarare det jag gick till angrepp mot.

Wiklunds filmtips

Fast du går ju till angrepp mot dem som gillar filmen?

– Nja, angrepp ... Ja, det kanske var lite av ett angrepp förresten. Visst tusan var det det. Titta på någonting annat i stället. Varför inte gå på ”Hulken” i stället?

Mirja Lundqvist

ARTIKELN HANDLAR OM