Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Film

Heta scener för Salander

Här är första bilderna från Stieg Larsson-filmen

eldfängd inspelning Tillbakablicken filmades i Stockholm på torsdagen på den 79:e inspelningsdagen.   eldfängd inspelning Tillbakablicken filmades i Stockholm på torsdagen på den 79:e inspelningsdagen. Foto: ANNA-LENA MATTSSON

Pass på! Tystnad! Tagning ett!

Sekunden senare slår eldlågorna ur BMW:n och doften av gasol sprider sig i centrala Stockholm.

Nyckelscenen i Stieg Larssons Millenniumtrilogi har precis fått liv på film.

Inspelningen av Stieg Larssons ”Män som hatar kvinnor” har nått dag 79 och Aftonbladet finns som enda tidning på plats när filmens sista Sverige-scen ska spelas in.

Det är en tillbakablick där Lisbeth Salander som tolvåring, spelad av Tehilla Bladh, 12, tänder eld på en man i en bil. ”Spring tillbaka in till din mamma” ropar mannen ögonblicket innan den lilla flickan dränker honom i bensin och sätter eld med en tändsticka.

Plågoskriken ekar över lummiga Lundagatan på Södermalm.

”En storfilm”

– Min känsla är att det blir en storfilm. Vi har tagit vårt ansvar och förvaltar Stieg Larssons arv väl, säger regiassistenten David Boati.

Regissören själv, danske Niels Arden, rör sig kvickt mellan en provisorisk tv-skärm och bilen där instruktioner delas ut till skådespelare och stuntmän.

– Det går långsamt och vi ligger efter schemat. Men kvalitén blir bra, vi har ett väldigt bra team som jobbar hårt och snabbt, säger han.

Bästa skådisarna

Känner du pressen över att filmatisera en sådan här succébok?

– Nej, det stör mig inte. Man känner alltid någon form av press eftersom man alltid vill göra en bra film.

Varför föll valet på Michael Nyqvist och Noomi Rapace?

– Därför att de är bäst skådisar och för att de har mest av Blomkvist och Salander i sig. Många har läst boken och det kräver att man har skådespelare med hög trovärdighet, säger Niels Arden.

Tehilla Bladh har lärt sig att ignorera filmkameran. Tehilla Bladh har lärt sig att ignorera filmkameran. Foto: Anna-lena mattsson
SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet