Batman stäms av Batman

FILM

Skaparna till nya Batmanfilmen har rört upp känslor i Turkiet.

Borgmästaren i staden Batman tänker stämma filmmakarna för att de använder namnet utan att fråga om lov.

– Det finns bara ett Batman, säger han.

Foto: AP
Batman och Jokern i "The Dark Knight".

Superhjälten Batman har lockat biobesökare i decennier. Den senaste filmen från i år, "Batman: The Dark Night", är inget undantag. Den hyllades unisont av kritikerna och har även blivit en publiksuccé. Men nu kan filmmakarna stämmas från Turkiet skriver Sky News.

Fler självmord efter filmen

Hüseyin Kalkan, borgmästare i den sydöstra staden Batman, står bakom anmälan mot regissören Christopher Nolan och producenterna av filmen.

–  Det finns bara en Batman i världen. De amerikanska producenterna använde vår stads namn utan att informera oss, säger han i ett uttalande.

Kalkan säger också att filmen har påverkat stadens invånare på ett negativt sätt. Han anser att filmen indirekt har bidragit till att antalet självmord bland kvinnor i staden ökar.

Förstört affärsverksamheter

Människor som tidigare har bott i staden anklagar också Hollywood för att förstöra deras affärsverksamhet. Om de bor utomlands får de inte använda sin hemstads namn på grund av rättighetsregler.

Borgmästare Hüseyin Kalkan lovar att han ska presentera bevis för att stadens namn kom till före det att serien Batman skapades 1939. Varför staden reagerar först nu är oklart.

Enligt en talesman för Warner Bros, som äger rättigheterna till Batmanfilmen, har ännu ingen formell anmälan lämnas in från Kalkan.