Fåglarna – steget före publiken

Melanie Griffiths mamma slogs mot vanliga fjäderfän.

FILM

Hitchcock ville alltid överraska publiken och ligga steget före.

Hitchcock upptäckte Tippi Hedren i en reklamfilm.

Det skrämmande med ”Fåglarna” var att det var alldeles vanliga fåglar som plötsligt gick till attack. Inga rovfåglar.

De två huvudpersonerna Rod Hunter och Tippi Hedren träffas i en djuraffär i San Francisco men sedan flyttar handlingen till en småstad utmed kusten i norra Kalifornien. Veteranen Jessica Tandy lyckas få in olycksbådande tonfall som manlige huvudpersonens mamma. Filmad i Bodega Bay, som Hitchcock upptäckt i samband med inspelningen av ”Skuggan av ett tvivel”.

Tippi Hedren är mamma till Melanie Griffith, och gjorde även ”Marnie” för Hitchcock. Han upptäckte henne i en reklamfilm för en dietdryck där en man busvisslar efter henne. En liknande scen finns i inledningen till ”Fåglarna”.

Kompositör övervakade

Ljudet i ”Fåglarna” spelar en viktig roll för spänningen. Hitchcock använder mest fågelljud för att skapa effekten, men han bad sin favoritkompositör Bernhard Herrmann att övervaka hur det lät och fågelklangerna har samma funktion som traditionell filmmusik.

FAKTA

VISSTE DU?

Det har varit många rykten om att en uppdaterad ”Fåglarna” ska ha premiär de närmaste åren. George Clooney och Naomi Watts har nämnts för huvudrollerna.

HITCHCOCK SYNS
Alfred Hitchcock skymtar som vanligt själv förbi. Redan efter ett par minuter går han ut ur djuraffären som Melanie (Tippi Hedren) går in i. Hitchcock har två vita hundar i koppel, sina egna terriers Geoffrey och Stanley.