De byter mord

"Främlingar på tåg" inledde en lång rad av klassiker.

FILM

”Främlingar på tåg” var Alfred Hitchocks start på ett starkt 1950-tal.

Den inledde en rad klassiker som har blivit filmhistoria.

En spännande intrig om en man som vill ”byta mord”.

Filmen inleds med en järnvägsstation och två par fötter som vi ser vandra fram mot ett tåg. Det dröjer ett par minuter innan skorna stöter ihop och vi får se vilka män som de tillhör.

Järnvägsspår som förgrenar sig och går ihop hör också till upptakten på filmen. Som så ofta hos Hitchcock handlar det om dubbelnaturer och människor som speglar varandra.

Bråkade med Chandler

”Främlingar på tåg” bygger på en roman av Patricia Highsmith, senare känd för böckerna om Tom Ripley. Hon sålde filmrättigheterna till ”Främlingar på tåg när hon var rätt ny och Hitchcock betalade bara 2 000 dollar för dem.

En ännu mer berömd deckarförfattare började skriva filmmanuset, Raymond Chandler. Men han och Hitchcock kom inte bra överens och till sist slutfördes manus av Czenzi Ormonde.

”Främlingar på tåg”var första gången som Hitchcock arbetade tillsammans med fotografen Robert Burks, som sedan fotograferade även ”Jag bekänner”, ”Slå nollan till polisen”, ”Mannen som visste för mycket”. ”Studie i brott, ”I sista minuten” och flera andra av Hitchocks filmer under hans starka 1950-tal.

Farley Granger och Robert Walker har huvudrollerna.

Granger är tennisproffset vars fru inte vill skiljas, Walker psykopaten som vill bli kvitt sin rike far.

FAKTA

VISSTE DU?
”Främlingar på tåg”har inspirerat många andra till olika scener och intriger. I synnerhet Danny De Vito vars ”Släng morsan av tåget” bygger på samma upplägg: En man som vill byta mord.

HITCHCOCK SYNS
Efter tio minuter går Farley Grangers rollfigur av tåget i sin hemstad Metcalfe. Aldre Hitchcock går på efter honom, bärande ett stort basfodral.