Aftonbladet
Dagens namn: Elisabet, Lisbet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Film

Mannen som hatade högerextremismen

Det här är Stieg Larsson och Millennium-världen

   Succéböcker, släktfejd, och stundande biofilm. Millennium-trilogin toppar listorna världen över. Trots Stieg Larssons tidiga död lever arvet efter honom vidare.

Stieg Larsson (1954-2004)

Stieg Larssons familj kan tänka sig att ge ut den nästan färdigskrivna fjärde boken om Michael Blomqvist – om de hittar det försvunna manuset.   Stieg Larssons familj kan tänka sig att ge ut den nästan färdigskrivna fjärde boken om Michael Blomqvist – om de hittar det försvunna manuset. Född: Karl Stig-Erland Larsson, 15 augusti 1954 i Skelleftehamn, Västerbottens län. Bytte senare namn till Stieg för att inte förväxlas med författarkollegan Stig Larsson.

Död: Dog 9 november 2004 i en hjärtinfarkt, endast 50 år gammal.

Yrke: Journalist och författare.

Familj: Sambon Eva Gabrielsson.

 Stieg Larsson hann inte uppleva framgångarna med sina böcker innan han dogav en hjärtinfarkt. Innan sin död var han en av världens främsta experter på högerextrema och antidemokratiska grupper. Han var också journalist och grundare av stiftelsen, förlaget och tidningen ”Expo”.

Expo

 Expo grundades 1995 och dess främsta mål är att upplysa ”allmänheten om rasism och främlingsfientlighet genom tidningsproduktion och tidningsutgivning”. Den nuvarande chefredaktören är Daniel Poohl och ansvarig utgivare är Robert Aschberg.

Släktfejden

 Sedan Larssons död har det pågått en fejd om arvet efter honom. Hans sambo Eva Gabrielsson var inte gift med Larsson och Gabrielsson.   Gabrielsson. upphovsrättigheterna och inkomster från böckerna tillföll därför hans bror och far. Förra året hittades även ett av hans testamente från 1977. Enligt det ville Larsson donera sina finansiella tillgångar till Kommunistiska Arbetarförbundets (Socialistiska partiets) Umeåavdelning. Men eftersom testamentet inte var bevittnat var det inte juridiskt bindande.

Filmerna

 Stieg Larssons Millennium-trilogi är ett av de största film- och tv-projekten någonsin i Sverige. Total kostnad cirka 130 miljoner kronor. Långfilmen ”Män som hatar kvinnor” har premiär på 162 biografer i Sverige i kväll. Går samtidigt upp på 100 biografer i Danmark. Den 13 mars har den premiär i Norge, 27 mars i Finland och i mitten av maj är det dags för Belgien, Holland och Frankrike, där den går upp på inte mindre än 500 biografer. Många andra länder har köpt filmen, men där är det inte klart med premiärdatum ännu.

 I höst, augusti/september, släpps ”Män som hatar kvinnor” på dvd i Sverige. Fortfarande handlar det om biofilmen, drygt en halvtimme kortare än tv-versionen.

 I december, lagom till julruschen, får alla Stieg Larsson-älskare äntligen se hela historien på film. Då släpps en dvd-box med 6 x 60 minuter av ”Män som hatar kvinnor”, ”Flickan som lekte med elden” och ”Luftslottet som sprängdes”. Strax efter jul, förmodligen med start under trettonhelgen, visar SVT de sex avsnitten. De två avslutande delarna har regisserats av Daniel Alfredson. Nu planeras det även en dansk film om Stieg Larsson.

Millennium- trilogin

 Stieg Larssons Millennium-trilogi har sålt i över tio miljoner exemplar varav tre i Sverige.Män som hatar kvinnor”, utkom 2005 och belönades 2006 med Glasnyckeln för ”2005 års bästa nordiska kriminalroman”. Boken är Norstedts förlags mest sålda roman genom tiderna. Såld i en miljon ex i Sverige. Handlingen kretsar kring journalisten Mikael Blomkvists och datahackern Lisbeth Salanders händelserika liv. I ”Män som hatar kvinnor” bubblar mörka släkthemligheter under den polerade herrgårdsfasaden.Flickan som lekte med elden”, utkom och 2006 och blev samma år utsedd till den ”bästa svenska kriminalromanen” av deckarakademin. Såld i en miljon ex i Sverige. I andra boken kommer Mikael Blomkvist en sexhärva på spåren och vi får glimta in i Lisbeth Salanders annars så hemliga liv.Luftslottet som sprängdes”, utkom 2007 och belönades 2008 med Glasnyckeln för ”bästa nordiska kriminalromanen”. Boken är den tredje och avslutande delen i Millennium-trilogin och tar sig en början där den andra boken slutade. Blomkvist börjar nysta i Salanders förflutna och kommer en mörk hemlighet på spåren. Stieg Larsson hade hunnit skriva 300 sidor på en fjärde roman, men den kommer inte att publiceras.

Rollkaraktärerna i filmen

  Mikael Blomkvist/Michael Nyqvist

  Lisbeth Salander/Noomi Rapace

  Erika Berger/Lena Endre

  Martin Vagner/Peter Haber

  Henrik Vagner/Sven-Bertil Taube

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet