"Folks besatthet av kändisar har gått över styr”

Aftonbladet träffade Heath Ledger vid Dylan-premiären

Foto: Roger Harvey/Bulls
Två olika sidor av Heath Som Casanova – och på röda mattan i väst och shorts. Aftonbladet fick en lång pratstund med Heath Ledger när han var i Venedig i höstas i samband med premiären av Dylan-filmen "I'm not ther". Skådespelaren hittades död i sin bostad i New York i tisdags. Både sömnmedel och antidepressiva preparat fanns i lägenheten.
FILM

Heath Ledger dog den 22 januari. Men han har spelat in flera filmer som får premiär i år. Ledger är Jokern i nya Batman. Han spelar Bob Dylan i ”I’m not there”, som nu visas på Göteborgs filmfestival.

Aftonbladets Jens Peterson träffade Heath Ledger i september i Venedig när Dylan-filmen hade världspremiär.

En intervju vi sparade tills filmen gick upp i Sverige.

Foto: AP
Heath – i Venedig.

VENEDIG. Solen bränner och Heath Ledger har solglasögon med röda bågar. Samt en liten lustig hatt modell jägare, en gul t-tröja, gammaldags väst, kavaj och shorts som räcker till knäna. Rödvitrandiga strumpor.

Ett mode som kan beskrivas som muntert excentriskt.

Vi sitter på en gräsmatta bakom lyxhotellet Des Bain på Lido. Ledger är med i tävlingsfilmen ”I’m not there”. Han är på gott humör, och säger att han är mer avslappnad nu än när han var i Venedig i sex månader och filmade med Lasse Hallström.

– Jag missade helt båten med Casanova, säger Heath Ledger.

Hur menar du?

– Jag antar att nu kan jag prata om det. Det var förvirrat hur han skulle spelas. Jag kom dit beredd på att ta i. Tappa peruken. Vara riktigt camp.

– Men sedan styrdes jag in på en rakare väg. Jag skulle inte vara rolig utan det komiska skulle ske runt mig. Jag måste börja om från noll. Sedan dök Oliver Platt och Jeremy Irons upp och spelade ut jättemycket och jag tänkte, ”fuck, det där kan jag också. Så vill jag också spela.” Slutresultat blev att jag spelar väldigt ojämnt i ”Casanova”, olika ton i scenerna. Jag är inte rolig, och jag ville var rolig. På mitt vis.

Var det Hallström som sa till dig att tona ned?

– Äh?…?(lång paus).

Ledger ler nervöst.

–? Hmm. Det var det. Men jag skyller inte på honom. Lasse hade ingen anledning att lita på att jag skulle kunna göra det. Jag hade inte gjort något som visade att jag kunde överspela komiskt och få det att funka. Jag borde ha litat mer på mina instinkter. Men jag älskar Lasse.

Nu älskar han även Bob Dylan. Han säger att han riktigt förstod rocklegendarens musik först när han förberedde sig för filmen. Ledger är en av sex som spelar olika versioner av Bob Dylan i Todd Haynes film.

–?Jag gillar egentligen inte biografifilmer och hade problem både med ”Ned Kelly” och ”Casanova”. Det jag gillar med ”I’m not there” är att Todd Haynes har så stor respekt för Dylan och behåller hans mystik.

En annan Dylan spelas av Cate Blanchett.

–?Cate är briljant, det är genial rollbesättning.

De är båda från Australien. Heath Ledgers privata röst har tjocka bräkande vokaler, men på film låter han som amerikan eller engelsman när han vill.

Du spelar Robbie, en familjefar med barn. En stjärna som ligger i skilsmässa. Hur kändes det?

– Jag hade det lättaste jobbet av oss sex för jag behövde inte fysiskt eller röstmässigt likna Dylan. Min och Charlotte Gainsbourgs historia handlar mer om kärlek och en inre kamp. Att skydda sig mot kändisskapets avigsidor. Attackerna på hans privatliv.

Du har haft egna problem med berömmelsen, i synnerhet när du bodde i Australien?

–?Under flera år var jag tyst och svarade inte på rykten, men det blev inte så bra. Då gör folk sina felaktiga tolkningar. Internet gör allt skvaller mer lättillgänglighet och folks besatthet av kändisar har gått över styr. Det är ganska motbjudande, men det påverkar inte mig så mycket.

Dina senaste år har varit väldigt framgångsrika, i synnerhet med ”Brokeback mountain”.

–?Skådespeleriet är ett jobb och jag njuter verkligen av det, men när jag inte arbetar finns det väldigt många andra saker att tänka på. Jag har ett skivbolag, jag regisserar rockvideo och satsar i en helt annan bransch. När jag sedan ska skådespela igen är jag sugen på det.

Att bli pappa har också betytt mycket. Att leva ett liv bortanför kamerorna. Ledger berättar att dottern Matilda påverkat honom.

– Att få barn förändrar nästan allt. Till det bättre förstås. Jag är mer avslappnad, nästan som om en del av mig har pensionerats. Lugnare, som om jag vore redo att dö. För att jag lever vidare i mitt barn.

När vi ses har han paus i inspelningen av nya Batmanfilmen, ”The dark knight”.

–?Jokern är det roligaste jag haft med någon rollfigur. Han är ond och det är blodigt. Och det är fantastiska skådespelare. Första dagen jobbade jag med Gary Oldman, en av mina stora idoler.

Ledger säger att han är förväntansfull även inför nästa film. En stor roll i Terry Gilliams ”The imaginarium of dr Parnassus”.

– Jag avgudar Terry Gilliam. Han hjälpte mig när ingen ville ge mig roller. Filmbolagen kunde inte tjäna pengar på mig, men Terry lyfte upp mig och slogs för att jag skulle vara med i ”Bröderna Grimm”.

Ledger har inte bara färgstarka kläder. På de kroppsdelar som sticker fram syns olika tatueringar.

Varför har du tatuerat ”Old man river” på din arm?

– Jag har många tatueringar, alla med olika förklaringar. En del ska påminna mig om saker. ”Old man river” har inte med sången att göra, men det är en lång historia.

En av de historier vi aldrig får höra.