Häng med från start – börja samla succéfilmerna

Missa inte första dvd:n i dag: ’Lockpojken’! Bara 59 kr med Aftonbladet.

1 av 3 | Foto: Foto:COLUMBIA TRISTAR
Martin Beck (Peter Haber) och Gunvald Larsson (Mikael Persbrandt), poliskolleger i Beckfilmerna. Köp den första i serien med Aftonbladet i morgon.
FILM

För drygt tio år sedan kom den första Beckfilmen.

Det blev starten på en av de mest sedda svenska polisserierna. Och genombrott för Mikael Persbrandt som Gunvald Larsson.

Det har blivit 24 filmer med Peter Haber som mordutredaren Martin Beck.

Han och Gunvald Larsson skapades av författarna Maj Sjöwall och Per Wahlöö som skrev tio böcker om poliserna i Stockholm. Romanerna kom mellan 1965 och 1975 och skildrade hur polisen och samhället förändrades. Böckerna blev stilbildande och stora internationella framgångar.

Flera av de tio originalhistorierna har filmats. Martin Beck har spelats av Keve Hjelm, Walter Matthau, Derek Jacobi, Carl-Gustav Lindstedt och Gösta Ekman. Ekman spelade Beck i sex filmer 1993 och 1994, med Rolf Lassgård som Gunvald Larsson.

Nya historier

Men de 24 senaste Beck bygger på helt nya historier av Rolf Börjlind.

I den första filmen finns en sorts hälsning till de gamla historierna, när Martin Beck och Gunvald Larsson pratar om att de saknar Kollberg. Den polis som i Sjöwall-Wahlöös romaner var mest sympatisk och kritisk, och som slutade som polis.

Hånas av Gunvald

I den första omgången filmer finns polisen Skacke, spelad av Figge Norling, som är kvar från böckerna. En ung kollega som hånas av Gunvald Larsson. Senare får andra kolleger vara måltavla för hans spydigheter. Per Morberg är Martin Becks dumme chef i den första omgången.

Hirdwall som granne

De nya filmerna introducerade andra minnesvärda typer. Redan efter åtta minuter i film ett dyker Ingvar Hirdwall upp som grannen med eldfängd frisyr och stödkrage och frågar om Beck vill ha en stänkare.

I en biroll syns Michael Nyqvist som en av poliserna. Han försvann senare ur serien.

Det är en ny tid med nya brott. Här finns en polis som kallas cybersnuten (Stina Rautelin) och är duktig på datorer.

Men Gunvald Larsson är fortfarande en buse som går sina egna vägar och skickar ut Beck när han ska ”förhöra” en misstänkt.

FAKTA

Fallet

Internet och e-post är ett ganska nytt fenomen i den här filmen, som handlar om pedofiler som köper småpojkar via internet. Polisens arbete handlar en del om att spåra ip-adresser och leta servrar och gå igenom beslagtagna datorer. Det inleds med att en pojke hittas mördad, och sedan försöker Beck och hans kolleger förstå vad som hänt och om några olika brott har med varandra att göra.

Birollerna

Det finns ett fast persongalleri i Beckfilmerna, till exempel Peter Hüttner som spelar obducenten Oljelund. Men varje film har olika gästskådespelare. I den första syns bland andra Bergljót Árnadóttir som spelar Becks exfru Kerstin, Mia Benson som åklagare, Niklas Falk som domare och Gerhard Hoberstorfer som en man som sköter en server men inte vill avslöja sina kunder för polisen.

I DAG: BECK – LOCKPOJKEN + SAMLARBOX

6 mars: Mannen med ikonerna

3 mars: Vita nätter

20 mars: Öga för öga

27 mars: Pensionat pärlan'

3 april: Monstret

10 april: Money man

17 april: Spår i mörkret

Filmvåren fortsätter i Aftonbladet – nu med en serie Beckfilmer

Vi börjar i dag med ”Lockpojken”.

Häng med och samla filmsuccéerna med Peter Haber och Mikael Persbrandt i huvudrollerna.

Alla Aftonbladetköpare får i dag ett unikt erbjudande. För bara 59 kronor får du köpa den första filmen i Beck-serien med Haber och Persbrandt.

Och med den första filmen ”Lockpojken” får du också en samlingsbox, helt utan extra kostnad

Sammanlagt kan du köpa åtta Beck-filmer under lika många veckor. Alla till det oslagbara priset av 59 kronor.

Filmerna är naturligtvis av högsta tekniska dvd-kvalitet och säljs i sina orginalförpackningar.

Så häng med från början i denna serie av klassiska svenska polisfilmer.

ARTIKELN HANDLAR OM