3D ska rädda biograferna

"Vi vill skapa en ny värld"

1 av 3
"Aliens vs monsters" är en av filmerna som hakat på 3D-trenden.
FILM

VENEDIG. I år slår 3D igenom.

Den nya 3D. Som kan rädda biograferna.

Festivalen hyllar den nya tekniken

I dag fredag visas Joe Dantes nya familjeskräckis ”The hole” i 3D här i Venedig.

Tidigare i veckan såg jag världspremiärerna på ”Toy story 1” och ”Toy story 2” i 3D. Festivalen delar ut ett särskilt pris för 3D. Bland filmerna som kan vinna finns ”Monsters vs aliens”, ”Resa till jordens medelpunkt”, ”Coraline” och ””Ice age 3”.

Helt annan känsla

I Sverige går också familjeäventyret ”G-force” på biograferna, och en av höstens stora premär är ”Upp” i 3D. Efter den kommer James Camerons ”Avatar”, som ger en helt annan känsla i 3D.

Det här är inte den gamla tidens 3D-glasögon med ett blått och ett rött öga. Som de fortfarande har på nöjesparker som Disneyland. Med de nya glasögonen blir effekten tydligare, och man orkar titta en hel långfilm.

Tekniken används olika.

Det är frestande för filmmakarna att ha scener där publiken känner det som om saker kastas mot dem, eller de attackeras av vassa föremål.

Funkar bara på bio

I Toy story-filmerna och ”Upp” är det inte så.

– Vi vill skapa en värld som bit för bit får mer djup, säger

Pete Docter som gjort ”Upp”. Först ska biobesökarna tro på figurerna och gripas av berättelsen. Verktygen ska hjälpa oss att göra historien bättre.

Tekniken ska inte ha uppmärksamhet enligt Pixars filosofi. Joe Dante säger samma sak med The hole. 3D ger atmosfär.

– Vi älskar 3D och ville gjort det för länge sedan. Vi är glada att biograferna satsat på projektorer och kommit ifatt, säger Lee Unkrich som regisserar tredje ”Toy story”.

För filmbolagen och biografägarna kan 3D vara en räddning. Det är en upplevelse man endast får på biografen.

FAKTA

Andra 3d-filmer på bio

Coraline. The Hole. Ice age 3. G-force. Avatar. Resan till jordens medelpunkt. My bloody valentine. Alice i underlandet. Monsters vs aliens.