Stallones supergäng

”Jag vill göra en film med människor som slåss”

Foto: Foto: AP
Sylvester Stallone hyllades i går på Venedigfestivalen med utmärkelsen Glory to the filmmaker.
FILM

VENEDIG. Sylvester Stallone samlar filmhistoriens actiongäng. Ett dream team.

I ”The expendables” har han sällskap av Jet Li, Mickey Rourke, Dolph Lundgren och Jason Stathan. Plus:

– Arnold, Bruce och jag ska jobba tillsammans för första gången, säger Sylvester Stallone.

Stallone lovar mindre specialeffekter och mer muskelkraft i ”The expendables”.
Dolph.

Arnold är Schwarzenegger och Bruce är Willis. Stallone ska spela in scenen med dem inom kort och odlar skägg för rollen.

Bruce.

Han kom till Venedig för att hyllas av festivalen. Sylvester Stallone fick på lördagskvällen utmärkelsen Glory to the filmmaker, som tidigare gått till Takeshi Kitano, Agnes Varda och Abbas Kiorastami.

Mickey.

63-årige Stallone vill se framåt. Genom att göra action som på 1980-talet. Med mindre specialeffekter och mer muskelkraft.

Arnold.

– Jag ville göra en film med människor som slåss med varandra, säger Stallone. Som bygger på stunts och en historia som inte är gigantisk. Men det blir överraskningar. Dolph Lundgren spelar en helt annan typ än han brukar.

Störtar diktator

I ”The expendables” spelar det här gänget en grupp legosoldater som åker på uppdrag till Sydamerika för att störta en diktator. Stallone, som också skrivit manus, har filmat i Louisiana och Brasilien.

Han ville medvetet sätta ihop actionstjärnor som tidigare inte arbetat tillsammans. En stil som påminner om fartfyllda klassiker som ”7 vågade livet” och ”12 fördömda män”.

– Det är svårt att få oss alla att jobba samtidigt, säger Stallone. Svårt att ha alla stora ego i samma rum.

Stallone startade restaurangkedjan Planet Hollywood tillsammans med Bruce Willis och Arnold Schwarzenegger. Men det här är första gången de filmar ihop, en kompletterande scen.

Femte Rambo-film

På galakvällen visades också hans senaste ”Rambo” i en tolv minuter längre directors cut i festivalpalatset. Stallone planerar att göra en femte film som John Rambo.

Men inte på någon ny krigsplats, utan i en historia om forskning.

– Det ska bli en psykologisk film om sofistikerade människor mot primitiva människor, säger Stallone. Med kloning och forskning på stamceller finns det försök som kan gå snett.

”The savage hunt” är arbetsnamnet på femte Rambo.

Stallone verkar vilja ta igen några förlorade år.

– Det som händer nu är att jag gör vad jag borde gjort för 20 år sedan, att skriva och regissera mer. Även sådant som jag själv inte är med i. Jag har planer på en film om Edgar Allen Poe.

Stallone ser en framtid där han gör filmer med mindre budget, och säger att publiken tröttnar på alla dyrbara projekt som riskerar att ruinera filmbolagen.

– Jag tror de unga i biopubliken vill ha det så. de har sett fantasy och stora spektakel. Nu vill de ha berättelser om sig själva.

Hans första film som regissör var ”Paradise alley”, och Stallone tror på en tillbakgång till 1970-talets vitala filmvåg.

– Att bli hyllad av Venedigs filmfestival är något jag alltid hoppats på, säger Stallone.

FAKTA

Det här är Stallone

Född: 6 juli 1946. Längd: 177 cm Familj: Gift med Jennifer Flavin sedan 1997, tre barn med henne och två från tidigare äktenskap. Antal Rocky-filmer: 6. Antal Rambo: 4. Hittills. Aktuell: Får Glory to the filmmaker i Venedig. Gör ”The expendables” som får premiär 2010.