Moore blir kär i en bög

Filmstjärnan om sin nya roll: Jag ser det hända hela tiden

Colin Firth och Julianne Moore i ”A single man”.
FILM

VENEDIG. Julianne Moore har nominerats till Oscar fyra gånger.

Visat sig utan byxor i ”Short cuts” och jagats av dinosaurier i Jurassic Park.

Nu blir hon kär i en homosexuell man.

Foto: Foto: REUTERS
Julianne Moore i Venedig.

I ”A single man” spelar hon en brittisk överklasskvinna som bor i Los Angeles. Bästa vän till huvudpersonen Colin Firth, men hon är också förälskad i honom.

Har du själv blivit kär i homosexuella män?

– Nej, men jag ser det hela tiden. Jag var på en fest där folk började bråka därför. Det är ganska vanligt att en kvinna och en man har ett nära förhållande och hon säger ”jag älskar dig, varför kan du inte älska mig?”

”A single man” är skriven och regisserad av Tom Ford, berömd modedesigner.

Blev du överraskad att han ville filma?

– Jag har känt Tom länge. Vi har träffats i modesammanhang genom åren och jag visste att han ville göra film. Han skickade manuset och jag blev väldigt rörd av det.

Väljer du att växla med påkostade Hollywoodfilmer och lågbudget?

– Vi har mindre val än vad folk tror. Jag kan inte sitta hemma och välja. Det är rätt få erbjudanden. Många filmer jag vill göra har svårt att hitta finansering. Det är bara att vänta.

Du började i en tv-såpa. Skulle du kunna tänka dig att göra tv i dag?

– Ja, gärna. Det finns mycket kreativt där. Många biofilmer är sådana som ska gå över hela världen och det betyder inget språk för de ska förstås överallt. Det blir action och explosioner. På tv handlar det mer om att berätta en historia. Jag älskar serier som ”Mad men”.

FAKTA

Namn: Julie Anne Smith. Född: 3 december 1960. Familj: Gift med regissören Bart Freundlich, de har barnen Caleb, 11, och Liv (döpt efter Ullmann), 7 år. Bor: New York. Filmer: ”Short cuts”, ”Boogie nights”, ”Magnolia”, ”The big Lebowski”, ”Timmarna”, ”Far form heaven”, ”Hannibal”, ”The lost world”, ”Children of men”. Aktuell: I ”A single man”, som utspelas 1962.