Flydde från turisterna

Millennium-vandringar gick utanför Nyqvists bostad

FILM

Millennium-böckerna och -filmerna är inte bara en världssuccé.

Michael Nyqvist, 48, kan knappt gå utanför sin egen port, utan att konfronteras med sin rollfigur i filmerna.

– Två gånger har jag rasat rakt in i Millennium-turerna på Söder, säger han.

Foto: Foto: LOTTE FERNVALL
Michael Nyqvist har levt med sin rollfigur Mikael Blomkvist i nästan två år. ”Det har nästan blivit ett korståg över värtlden”, säger han.

Siffrorna är smått overkliga. Över tio miljoner sålda exemplar av Stieg Larssons tre böcker runtom i världen. Första filmen ”Män som har kvinnor” har setts av snart 1,3 miljoner i Sverige och totalt 6,2 miljoner i Europa.

Flippad grej

Michael Nyqvist, som spelar grävande reportern Mikael Blomkvist, har levt med sin rollfigur i över två år. Först med hemligheten att han skulle göra rollen. Sedan den långa inspelningen och pr-resor runt hela världen. Och så bor han på Söder i Stockholm, där en stor del av handlingen utspelas. Och dit turister från hela världen vallfärdar för att gå på Millenniumturer.

– Jävlar, har jag tänkt. Båda gångerna har jag snabbt fattat vad det är och rusat åt motsatt håll. Det är en för flippad grej om jag skulle gå in i de turerna, det skulle kännas heltokigt, säger Michael.

På fredag har andra filmen ”Flickan som lekte med elden” premiär. Han känner sig inte särskilt stressad.

Korståg över världen

– Det läskiga var ju att göra den första. Nu är jag så stolt över film nummer två och tre, det är ett bra jobb, jag är glad att Daniel Alfredson har gjort de två filmerna, det finns en skärpa i det här som är väldigt imponerande.

Hur kände du när din motspelerska Noomi Rapace, som spelar Lisbeth Salander, sa en del negativa saker om första filmen i en intervju?

– Vad hon sa eller inte sa, det vet jag inte. Det får hon svara på själv. Jag kan bara säga vad jag tycker: Att vi har gjort ett väldigt bra jobb och jag är väldigt stolt över det.

Pr-jobbet för Millennium-serien är långt ifrån över ännu. Närmast väntar Köpenhamn, Rom, Berlin ...

– Det lär bli ännu fler resor, till Dramatens förbannelse. Det blir knöligt när jag börjar repetera ”Jane Eyre” (premiär 28 november) där.

– Nu när det nästan blivit ett korståg över världen känner jag en stolthet över att vara delaktig, att få visa hur bra vi är på att göra film i Sverige.