– Jag vet genvägar till hur Micke tänker

Daniel Alfredson om att jobba med barndomsvännen

Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
Regissör Alfredson och skådespelare Nyqvist på inspelningen av ”Flickan som lekte med elden”. I ungdomen satt de och lyssnade på depprock ihop.
FILM

Han var delvis med om att dra igång hela filmprojektet. Och är bästis med Michael Nyqvist.

– För mig är han väldigt mycket ”Micke, polare sedan 16–17-årsåldern”. Så det är klart det funnits genvägar att gå när vi jobbat ihop, säger Daniel Alfredson, 50, regissör till ”Flickan som lekte med elden”.

Han hade tveklöst alla ”normala” meriter för att få jobbet som regissör till både dagens premiärfilm och tredje filmen ”Luftslottet som sprängdes”, premiär den 27 november.

Han gjorde de två bästa filmerna (1993, 1994) i förra Beck-serien, med Gösta Ekman och Rolf Lassgård som Martin Beck och Gunvald Larsson. Han gjorde trefaldiga Guldbagge-vinnaren ”Tic tac” (1997). Och han regisserade ”Varg” (2008), Peter Stormares bästa filmroll någonsin.

Sedan kan man, lite skämtsamt, säga att Daniel också hade två ”spetskvaliteter”:

Kunskap om Stieg Larssons historier.

Polare med Michael Nyqvist.

”Bra som tv-serie”

– När jag var dramachef på SVT läste vi Stieg Larssons böcker i Xerox-kopior. Vi tyckte det var bra. En tv-serie. Vi var med i budgivningen, men tyckte då inte att man skulle spendera licensbetalarnas pengar på det sättet. Yellow Bird köpte rättigheterna. Sedan kom de tillbaka till SVT och då tog vi beslutet att bli samarbetspartners.

Om vänskapen med Michael Nyqvist säger Daniel:

– Vi bodde ett par hållplatser från varandra på Lidingö. Gick på samma gymnasium, vi var 16–17 år. Micke höll på med dans, jag med musik, det var skolföreställningar och sådant. Sedan har vänskapen bestått.

– Han hade en liten roll i ”Tic tac”. Han var bartendern som fick besök av skinheads på sin bar. Det är han som går ut och kissar i ölglaset och sedan serverar det till en av dem ...

– Det är klart det underlättar att jobba ihop om man känner varandra. Jag vet genvägar till hur Micke tänker.

Vågar gläfsa

Michael Nyqvist säger:

– Har man som tonåring suttit och lyssnat på depprock och ältat varför inga brudar vill ha en, då känner man varandra väl. Daniel vågar verkligen gläfsa på om han inte är nöjd med vad jag gör som skådis.Jan-Olov Andersson

FAKTA

Det här är Daniel

Namn: Daniel Alfredson. Å lder: 50. Bor: Stockholm. Familj: Tre barn, 22, 18 och 11 år. Karriär: Regidebut med tv-serien ”Kvällspressen” 1992. Sedan bland annat ”Roseanna”, ”Mannen på balkongen”, ”Tic tac” och ”Varg”.

Alfredson om ...

... Millennium-trilogin:

– Det jag gick igång på, det var hitta balansen mellan de förhöjda, nästan sagoaktiga, karaktärerna och den realistiska miljön. Det kändes naturligt att ta över efter en annan regissör. Första filmen berättade ju till stor del en separat historia.

... brorsan Tomas Alfredson, nu på väg till Hollywood efter ”Låt den rätte komma in”:

– Han har tittat på den här filmen i klipprummet och varit lite ”djävulens advokat”. Jag har läst saker som han har jobbat med. Vi utnyttjar varandra.

... pappa Hans Alfredson, filmregissör, författare, humorlegendar:

– Att som ung jobba tre, fyra månader på hans filmer, i alla möjliga roller, det var något jag gjorde i väntan på att bestämma mig för vad jag ville bli. Efter tio år i branschen insåg jag att jag var fast. Men humor, det tycker jag verkar skitläskigt att göra.

ARTIKELN HANDLAR OM