”Det är en väldigt absurd historia”

August och Lassgård om sitt otrohetsdrama

Foto: Foto: KRISTER HANSSON
När Lassgård och August blir kära i varandra gör de ”Det enda rationella” och flyttar ihop – tillsammans med sina respektive makar.
FILM

Han är gift. Hon är gift med hans bäste vän.

Ändå tänder de på varandra och inleder ett förhållande.

Vad är lösningen? Att alla fyra bor tillsammans? ”Det enda rationella” startar höstens hetaste otrohetsdebatt.

Rolf Lassgård och Stina Ekblad spelar gifta. Tillsammans leder de en äktenskapsskola i kyrklig regi. Där finns deras vänner, spelade av Pernilla August och Claes Ljungmark.

Plötsligt tänder det mellan Rolf Lassgård och Pernilla August. Passionerat sex i en bil på en stormarknadsparkering.

De biktar sig för sina respektive. Alla fyra har ett möte. Vad ska de göra? Är det smart om alla fyra bor i samma hus, med de nya älskande i ett eget sovrum?

– Det är en väldigt spännande, och absurd, historia, säger Pernilla August. Men det tog lång tid att hitta karaktären. Hon är en kvinna som inte uppför sig som sin fysiska ålder.

Manipulativ karaktär

Rolf Lassgårds rollfigur Erland är den drivande, som manipulerar de andra.

– Han är den som söker det rationella, men är den mest irrationelle i sina handlingar, säger Rolf Lassgård. Det känner man igen på många plan i livet. Folk tycker en sak intellektuellt men handlar annorlunda.

Debut

”Det enda rationella” har manus av Jens Jonsson och Jörgen Bergmark. Den sistnämnde gör här långfilmsdebut som regissör. En gång spelade han trummor i Sundsvallsbandet Diestinct.

– Jag har haft starkt filmintresse sedan jag var barn, säger Jörgen Bergmark. Jag har jobbat med film i andra funktioner, skrivit, regisserat tv och kortfilmer.

”Manuset skrevs för dem”

De fyra skådespelarna kontaktades redan för två år sedan.

– De har alltid varit samma, och manuset skrevs för dem, säger Jörgen Bergmark. De har tagit stora risker med rollerna, och det är jag väldigt stolt över.

Filmen valdes till festivalen i Venedig och har haft uppmärksammad premiär i Italien. Redan från början hade filmmakarna internationella ambitioner.

Oväntade reaktioner

Har publiken reagerat som ni väntade er?

– Vi har fått några reaktioner från kvinnor som skilt sig och blivit extremt provocerade av hur kvinnorna i filmen reagerar, säger Jörgen Bergmark. Det var inte riktigt väntat.