Björn + Celine = braksuccé

Gustafsson tackade publiken med strofer ur fransk Dion-låt

1 av 3 | Foto: Jan-Olov Andersson
nyckeln till framgång Vem behöver kunna franska när man kan sin Céline Dion? Björn Gustafsson gick hem hos publiken när han citerade några rader ur den kanadensiska stjärnans register. Efter jublet gick unge herr Gustafsson på fest med kollegan Lia Boysen.
FILM

CANNES. Världspremiär för två svenska filmer på festivalen i går.

Störst succé gjorde ”Les Grandes personnes”, där Lia Boysen fick beröm för sin franska och Björn Gustafsson charmade biopubliken med att citera – Céline Dion!

Ruben Östlunds ”De ofrivilliga” visas i näst finaste sektionen, Un Certain Regard. Det innebär entré på den näst största biografen Salle Debussys röda matta. Ganska starka applåder och regissören själv var nöjd efteråt:

– Jag tänker inte vara blygsam, jag såg hur ögonen glödde i några unga tjejer som sett filmen och de journalister jag har träffat har varit imponerade.

Ung regissör

I den lite mindre sektionen Kritikerveckan blev det ett enormt positivt mottagande för fransk-svenska ”Les Grandes personnes”. Blott 28-åriga Anna Novions dramakomedi om fransmän och svenskar som möts på den svenska västkusten en sommarvecka lockade till många skratt. Applåderna efteråt var långa och varma.

– Jag är väldigt stolt över att fransmän säger att min franska är bra i filmen, säger Lia Boysen.

Björn Gustafsson, som inte hade sett filmen tidigare, var väldigt nöjd.

Tror du dina fans kommer att gilla den?

– Jag vet inte om folk i Sverige ser filmen för min skull. Snarare för att få se subtil fransk humor, filmen är väldigt rolig, säger Björn.

När skådisarna sa några ord före visningen drog han ned applåder genom att göra lite stand up-komik av – Céline Dion.

”Kan inte franska

– Jag kan inte franska, så jag tog några rader ur en av hennes låtar, jag vet inte vad den heter.

I går firade sedan alla svenska filmare på två fester, först på Scandinavian Terrace och på natten på Plage La Croisette.

FAKTA

Dagens ...

... SCHEMA

Två tunga världspremiärer. Först Clint Eastwood-thrillern ”The Changeling” med Angelina Jolie, som utspelas under 1920-talet. Sedan Emir Kusturicas personliga fotbollsdokumentär ”Maradona by Kusturica”.

... FRÅNVARANDE

Lena Adelson Liljeroth. Till skillnad från 14 andra kulturministrar tyckte hon inte det var intressant att diskutera filmpolitik på världens största filmfestival. I modern tid är det bara Leif Pagrotsky (s) som orkat ta sig till franska rivieran.

... EFTERLÄNGTADE

30 miljoner har läst boken, så många är nog nyfikna när Laurence Fishburne nu ska regissera och spela titelrollen i filmversionen av Paulo Coelhos ”Alkemisten”.

... AMATÖR

Jag själv! Efter att ha blivit bombarderad med e-post ber jag om ursäkt för dumheten att jag i min recension avslöjade en hemlighet i nya Indiana Jones-filmen.

... GLAMOUR

Gwyneth Paltrow glänste på röda mattan inför premiären av ”Two lovers”.