Diskrimineringen i Hollywood fortsätter

Minoriteter, äldre och kvinnor underrepresenterade i film och på tv

Foto: AP
Ett undantag? Latinoamerikanskan Eva Longoria har lyckats göra karriär i Hollywood.
FILM

Utvecklingen står stilla i Hollywood.

Det amerikanska skådespelarfacket har släppt en nedslående rapport som visar att minoritetsgrupper, äldre skådespelare och kvinnor fortfarande är underrepresenterade i film och på tv.

Enligt Screen Actors Guild är framstegen få.

– Den varierade och multikulturella värld vi lever i i dag speglas fortfarande inte i framställningarna vi ser på vita duken, säger fackpresidenten Ken Howard som citeras av branschtidningen Variety.

Han tillägger att de kommer att fortsätta arbeta för att deras medlemmar ska få samma chanser till jobb – oavsett bakgrund.

Enligt den nya statistiken nådde skådespelare med minoritetsbakgrund en topp 2007 med 29,3 procent av det totala antalet roller. Förra året sjönk den siffran till 27,5 procent.

Det innebär att 72,5 procent av film- och tv-rollerna 2008 gick till skådespelare som i fackmedlemskapet definierat sig som "kaukasier", vita amerikaner. 13,3 procent gick till afro-amerikaner, 6,4 procent till latinoamerikaner och resten till asiat-amerikaner, indianer och personer av odefinierat ursprung.

De noterar att skådespelare med handikapp är så gott som "osynliga" i film- och tv-världen, trots att 20 procent av den amerikanska befolkningen anger att de har någon form av handikapp.

Skådespelare av manligt kön får fortfarande flest roller. Det går två roller på varje kvinnlig roll.

För de äldre aktörerna har det blivit marginellt bättre. Filmrollerna för män över 40 år har ökat från 40 procent 2006 till 43 procent 2008, medan tv-rollerna ökade från 40 till 42 procent. Kvinnor över 40 år ligger mycket sämre till. Rollerna ökade från 26 till 28 procent inom både film och tv.

ARTIKELN HANDLAR OM