Åldersbråk om ”New Moon”

Nya ”Twilight”-filmen får 15-årsgräns

Foto: AP
Bella och Edward och fansen som kom för att möta huvudrollsinnehavarna Robert Pattinson och Kristen Stewart i London häromveckan.
FILM

SF:s sajt kraschade när biljetterna till ”New Moon” släpptes.

Men de unga fansen som lyckades få biljetter kan tvingas vända i biofoajén.

15-årsgränsen har dragit igång ett av årets stora filmbråk.

Premiär på torsdag.

Nya Twilight-filmen ”New Moon” går upp på bio i övermorgon.

I fredags sattes åldergränsen till 15 år – trots att många betydligt yngre gillar filmen.

Nu väljer Nordisk film att överklaga Statens biografbyråns beslut till kammarrätten. Nordisk film vill ha 11-årsgräns.

– Deras beslut är otroligt tråkigt. Filmen är en kärlekshistoria mellan en ung tjej och en vampyr. Vi anser inte att det förekommer övervåld eller sexuella inslag. Vi tror att 11-åringar förstår att vampyrer och varulvar inte finns på riktigt, säger Pia Grünler, chef för filmdistribution på Nordisk film.

”Skydda barn”

Anki Dahlin, direktör vid Statens biografbyrå, håller inte med.

– Filmen innehåller inslag som inte passar en ensam 11-åring. En 11-åring ska kunna se filmen helt själv och förstå att det inte är på riktigt. Vi bedömer att en 11-åring inte kan distansera sig från vad som händer på bioduken, säger hon.

Beslutet om 15-årsgräns har väckt upprörda känslor bland de yngre fansen på olika nätforum.

– Vi är medvetna om att filmen är ohyggligt populär, men vi bedömer inte utifrån vad en stor grupp 13-åriga tjejer tycker. Vi jobbar som en myndighet utifrån en lagstiftning. Vårt uppdrag är att skydda barn.

Får se Potter och Bond

I USA rekommenderas åldersgränsen 13 år.

– Vi har ingen 13-årsgräns i Sverige, men det känns som en rätt naturlig gräns, säger Anki Dahlin.

I väntan på kammarrättens beslut väcker Nordisk film frågan om man behandlar filmer som vänder sig till killar respektive tjejer olika.

– Katastroffilmen ”2012”, ”Harry Potter”-filmerna och senaste ”Bond”-filmen hade 11-årsgräns. Man kan fråga sig om det är för att unga killar ingår i målgruppen. Varför ska unga tjejer behandlas annorlunda? säger Pia Grünler.

Anki Dahlin:

– Vi utgår alltid från filmen, inte om målgruppen består av tjejer eller killar. Med ”Twilight” kan det vara svårt att skilja på fiktion och verklighet medan ”Harry Potter” är uppenbar fiktion.

FAKTA

Filmcensorernas motivering

”Genomgående inslag av ångestfull stämning, ångestskrik, dödshot, våldsamma slagsmål, man med marmorerat ansikte, man får nacken knäckt, livlös kvinna i vatten, människor förvandlas till varulvar bedöms kunna medföra risk för psykisk skada hos barn under 15 år.”