Åldersgränsen sänks till 11 år

Enig kammarrätt ändrade Statens biografbyrås beslut

FILM

I kväll är det Sverigepremiär för tonårssuccén Twilight.

Filmens största fans rasade efter att de portades – av åldersgränsen.

Men i dag ändrade kammarrätten till 11-årsgräns.

– Vi tar ingen hänsyn till målgruppen, sa Anki Dahlin, direktör på Statens biografbyrå, som svar på att uppretade Twilightfans inte kunde se den nya filmen som har premiär i kväll.

Twilight-böckerna har blivit en succé och i kväll har ”New Moon”, den andra filmen i serien premiär. Den största målgruppen är tjejer i yngre tonåren. Men de portades från biograferna eftersom Statens biografbyrå satte en 15-årsgräns.

11-årsgräns

Men vid lunchtid i dag ändrade kammarrätten till 11-årsgräns.

– Kammarrätten är enig. Vi resonerade oss fram till att filmen kan ses av åldersgruppen utan att vålla psykiska problem, säger Michael Erliksson, kammarrättsråd.

Enligt Anki Dahlin bestäms inte åldersgränserna enbart på hur mycket våld eller sex som finns i filmerna.

– Vi ska bedöma om det kan föranleda psykisk skada hos barn under 15 år. Filmen förmedlar rädsla, skräck, panik, oro och ångest. Det kan göra att barnen mår dåligt och får mardrömmar, säger Anki Dahlin.

Uppenbart orealistisk

En jämförelse har gjorts med filmen 2012 där världen håller på att gå under. En film med 11-årsgräns.

– Det är så uppenbart att den är orealistisk. Men i Twilight vet vi inte om barnet kan skilja på verklighet och fiktion, säger Anki Dahlin.

Det är Nordisk film som distribuerar filmen som överklagade biografbyråns beslut till kammarrätten.

– Det är fantastiskt att beslutet ändrades. När första filmen visades blev det ett ramaskri bland våra fans som inte kunde se den och vi är väldigt glada att kammarrätten ändrade beslutet, säger Annmari Bergmark på Nordisk film.

New Moon är den åttonde filmen i år som får sin åldersgräns överklagad. I sex fall har kammarrätten fastställt biografbyråns beslut, och i ett av fallen sänktes en 15-årsgräns till en 11-årsgräns.

FAKTA

Statens biografbyrås motivering till 15-årsgränsen

”Genomgående inslag av ångestfull stämning, ångestskrik, dödshot, våldsamma slagsmål, man med marmorerat ansikte, man får nacken knäckt, livlös kvinna i vatten, människor som förvandlas till varulvar bedöms kunna medföra risk för psykisk skada hos barn under 15 år.”