”Som att bjudas in i landslaget”

Peter Stormare möter Rolf Lassgård i ”Jägarna 2”

Foto: Foto: Ulf Höjer
”Det är inte så många svenska sammanhang där det är sådan kaliber på alltihop”, säger Peter Stormare som ser fram emot att spela mot Rolf Lassgård som har huvudrollen i ”Jägarna 2”. Filmen har premiär 2011.
FILM

Han fick frågan häromveckan. Och Peter Stormare behövde inte lång betänketid för att tacka ja till ”Jägarna 2”.

– Lassgård, Sundvall, Norrland, bra manus, det är som att bli inbjuden till landslaget i ishockey eller fotboll, säger den 56-årige Hollywoodsvensken.

Ända sedan ”Jägarna” för tretton år sedan blev en av 1990-talets största svenska filmsuccéer har det pratats om en uppföljare.

Regissören Kjell Sundvall är inte den som drivit på projektet.

– Hell’s Angels i norrbottniska skogar. Danska anarkister som spränger militärförråd. Jag har förkastat en jävla massa skitdåliga uppföljare. För ”Jägarna” var min grundhistoria, mitt hjärta, den byggde på egna upplevelser med släkt och bekanta, jag vill inte svärta ned mitt namn eller varumärke, säger han.

”Alla frågar”

Rolf Lassgård, 54, har stått utanför den processen men ständigt blivit påmind om ”Jägarna”.

– Ryktet har gått, ungefär som om och när Steely Dan ska släppa en ny platta. Det är allt från journalister som frågar om en uppföljare till folk på gatan som sagt ”Det är jag som har ’Tommes’ keps, ifall ni gör en ny film”, säger han. (Steely Dan är ett Kalifornienband som släpper skivor med väldigt långa mellanrum. ”Tomme” var Jarmo Mäkinens rollfigur).

”Kraftig historia”

Nu har man hittat en vettig historia för ”Jägarna 2”.

– Det bygger på jakthärvor, historien står stadigt på den norrbottniska myllan. Vi har kokat en kraftig historia med utgångspunkt i rättsfall och mordfall som hänt de sista tio, tolv åren, säger Kjell.

Kommer man att känna igen vilka historier?

– Nä, jag tror inte att man kommer att associera så konkret, vi har fabulerat ganska fritt, säger han.

Tidigt tänkte man på Peter Stormare för filmens andra stora huvudroll. Och han tackade ja direkt.

– Det är inte så många svenska sammanhang där det är sådan kaliber på alltihop. ”Roffe” i huvudroll, den norrländska miljön, Kjell Sundvall, bra manus, man får inte så många sådana anbud, säger han.

FAKTA

Detta var "Jägarna"

Premiär i februari 1996. Sågs av 765 559 personer på bio. Guldbagge-vinnare för bästa regi (Kjell Sundvall) och biroll (Lennart Jähkel). Även nominerad för bästa film, huvudroll (Rolf Lassgård), foto (Kjell Lagerroos), manus (Kjell Sundvall, Björn Carlström).

Handling: Polisen Erik (Rolf Lassgård) återvänder från Stockholm till sin norrländska hembygd för att utreda en tjuvjaktshärva. Är hans bror Leif (Lennart Jähkel) inblandad eller inte? Mot slutet dog Leif och Erik satte sig i bilen, på väg söderut.

Övriga roller spelades av bland andra Jarmo Mäkinen, Tomas Norström, Göran Forsmark, Thomas Hedengran, Rolf Degerlund och Helena Bergström.

Detta är ”Jägarna 2”

Premiär någon gång 2011. Manus av Björn Carlström och Stefan Thunberg. Inspelningen startar i Överkalix i augusti nästa år. Budget cirka 35 miljoner kronor.

Handling: Ett brott i Norrland gör att Erik (Lassgård), framgångsrik polis i Stockholm, lite motvilligt återvänder hem till Norrland. Han har även personliga skäl för det. En polis (Peter Stormare) han samarbetar med är nu gift med en kvinna som fick barn med hans döda bror. Komplikationer uppstår...

Ingen från jaktlaget i första filmen är med i den här historien. Två stora kvinnliga huvudroller är ännu inte tillsatta.