Sågade – men älskas av alla

Därför ratas ’Göta Kanal’ av kritikerna – men ses av miljoner

Foto: Mikael Fritzon
FILM

Hatad av kritikerna, älskad av svenska folket.

I morgon har den tredje filmen premiär.

Nöjesbladet benar ut framgångssagan och djupdyker ner i ”Göta Kanal”.

”Man kan kalla det en barnfilm. Men det känns elakt mot barnen. De förtjänar inte att kopplas ihop med slarvigt berättade historier där klippdockor beter sig idiotiskt.”

Så lyder Aftonbladets filmrecension av premiäraktuella”Göta Kanal 3 – kanalkungens hemlighet”.

De två första filmerna i kanalsagan sågades också av kritikerna. Ändå bänkade sig en och en halv miljon biobesökare framför den första filmen 1981. Den andra filmen sågs av 826 000 personer och blev 2007 års mest sedda film.

Gänget bakom den nya båtkomedin tror att historien kommer att upprepa sig även denna gång.

”Roliga och enkla”

– Biobesökarna uppskattar att ”Göta Kanal” är opretentiöst. Filmerna är roliga och enkla, de har aldrig utgett sig för att vara något annat. Fast det uppskattas inte av recensenterna. Slutsatsen är att recensenter saknar humor, säger Hans Iveberg, 68, manusför-

fattare till första och tredje filmen.

I likhet med tidigare filmer har det inte varit några problem att locka ombord välkända skådespelare. Nya ansikten för i år är Sara Sommerfeld och Eric Ericson.

– ”Göta Kanal” är som roliga timmen. Alla skådisar gillar att apa sig. De tycker att det är kul och de vet att publiken uppskattar det, säger Hans Iveberg.

Om en månad inleder Eva Röse, 36, repetitionerna inför Strindbergs ”Fadren” på Stockholms stadsteater.

Men nu är hon aktuell i ”Göta Kanal 3” där hon för andra gången spelar karaktären Petra.

– Mycket av det jag gör på teatrar och i smala projekt når inte så många människor. När jag ställde upp i ”Göta Kanal” första gången anade jag att den skulle slaktas men samtidigt nå många människor. Det är ett lustfyllt projekt och världens bästa sommarjobb, säger hon.

Kan bli fler filmer

För Magnus Härenstam, 68, blir det tredje gången gillt i rollen som den envise kronofogden Peter Black.

– Man går över en slags gräns när man gör en uppföljare. Först tänkte jag ”var ska vi ta vägen nu, ska vi åka vertikalt?” Sedan gav jag mig i kast med den andra och tredje filmen med samma iver som för 28 år sedan, säger han.

Janne ”Loffe” Carlsson, 72, har inte heller fått nog av kanalfilmerna. Han har varit med i alla tre filmerna – och fler kan det bli.

– Det finns mycket kvar att göra. Vi är som en kärnfamilj med stora möjligheter framför oss. Om man tackar nej till att vara med i en publikfilm där budgeten är stor måste man vara dum i huvudet, säger han.

FAKTA

Tittarsuccén i siffror:

Antal biobesökare:

Göta Kanal – eller vem drog ur proppen?

1 500 000

Göta Kanal 2 - kanalkampen

826 000

Tittarsiffror på tv:

1996: Göta Kanal, SVT2

2 067 000

1999: Göta Kanal, SVT2

1 861 000

2005: Göta Kanal, SVT1

1 179 000

2008: Göta Kanal 2, TV4

1 661 000