”Fimpa, Salander”

Kritik mot cigaretten på filmaffischen

1 av 2
Anmälaren tycker att Salander ska släcka ciggen på filmaffischen. Här affischen för första filmen "Män som hatar kvinnor”.
FILM

Lisbeth Salanders rökande i ”Millennium”-trilogin är det väl ingen som missat.

Nu kommer krav på att hon ska fimpa.

Det är en tjänsteman på Jönköpings kommun som tröttnat på blossandet och anmält filmaffischen för ”Luftslottet som sprängdes” till Konsumentverket.

– Hon ser tuff ut och utstrålar något som tjejer kan identifiera sig med, då finns risken att de också börja röka, säger anmälaren Ingmar Apéll till Nöjesbladet.

Ingmar Apéll, samordnare på tillsynsenheten på Jönköpings kommun, var ute och gick när han fick syn på affischen för ”Luftslottet som sprängdes”.

– Jag tittade upp och tänkte ”nämen, hon har ju en cigarett i handen”, säger han.

Affischen menar han kan bryta mot tobakslagen. Dessutom tror han att många unga tjejer identifierar sig med Lisbeth Salander.

– Då vill de också börja röka. Man kan se det här som en löjlig grej, men varje ungdom som börjar röka innebär att vi får fler som blir sjuka och som dör, säger han.

”Röker hela tiden”

Nöjesbladet har förgäves sökt Nordisk film som står bakom filmaffischen. Mikael Wallén, vd på Yellowbird som producerat ”Millennium”-trilogin, menar att det inte handlar om någon sorts produktplacering.

– Lisbeth Salander röker hela tiden i böckerna. Vi vill hålla oss så trogna till böckerna och Lisbeth Salander som möjligt, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM