Aftonbladet
Dagens namn: Markus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Film

Män som ratar kvinnor

Film-Sverige är en herrklubb: Tjejer känner sig inte välkomna

Klicka på bilden för att göra den större.   Klicka på bilden för att göra den större.

Av 00-talets tjugo mest framgångsrika svenska filmer är bara två gjorda av kvinnor.

– Det är verkligen helt bedrövligt, säger ”Masjävlar”-regissören Maria Blom.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Bland de tjugo mest sedda biofilmerna i Sverige de senaste tio åren är det bara ”Masjävlar” och ”Eva & Adam – Fyra födelsedagar och ett fiasko” som är regisserade av kvinnor.

Svenska Filminstitutets kulturpolitiska uppdrag att få fram fler kvinnliga regissörer verkar således långt ifrån lyckosamt.

– Vi vet att det ser ganska illa ut. Kvinnliga manusförfattare och producenter blir stadigt fler, men regisidan är trögare. Det är väldigt mycket män, och vi har svårt att komma åt det, säger Charlotta Denward, som är chef för produktionsstödsavdelningen.

Manlig värld

Enligt henne beror den sneda fördelningen helt enkelt på att det är mycket färre kvinnor än män som gör film.

– Kanske känner sig inte tjejerna välkomna i filmens värld, där man ska vara ett manligt geni, säger hon.

Regissören Kjell Sundvall, 57, som har flera stora kassasuccéer i bagaget, håller med om att film-Sverige är en manlig värld. Men han tycker inte att man kan skylla avsaknaden av kvinnliga regissörer i toppen helt på det – och är hård i sin kritik mot sina kvinnliga kolleger.

– Det är ju inte mitt eller Colin Nutleys fel att de gjort dåliga filmer som inte attraherar. Det får de ta ansvar för själva, säger han.

Han menar att nyckeln till framgång ligger i bred, publikstark film – en form som männen tagit till sig mer än kvinnorna.

– Vi män gör mer spektakulära filmer med vapen och dramatik, vi vågar köra på. Kvinnor är försiktiga och gör smala filmer. De borde spotta upp sig och göra mer dramatisk film.

Gillar mjuka filmer

Men uppenbarligen går även mjukare berättelser hem hos den svenska biopubliken. Kjell Sundvall har själv en kärleksfilm (”Grabben i graven bredvid”) med bland topp 20 – och Maria Bloms ”Masjävlar” är knappast en actionrulle.

– Det är svårt att sälja in manus som skildrar kvinnor bland alla äldre män som sitter i beslutspositionerna, men jag har haft tur att träffa bra folk som hjälpt mig, bland annat en stark producent med mycket på sitt kreddkonto, säger hon.

Vad tycker du om att ni bara är två kvinnliga regissörer bland 20 filmer?

– Det är verkligen helt bedrövligt. Saggig statistik. Man måste hjälpa fram fler unga tjejer.

På Svenska Filminstitutet är man inne på samma linje – och har i nuläget två stora satsningar på tjejer på gång.

– I vinter har vi delat ut stöd på 250 000 kronor vardera till 15 projekt med kvinnliga regissörer och under året ska vi försöka sjösätta en satsning ihop med till exempel regionala resurscentrum ute i landet för att lyfta intresset hos unga tjejer, säger Charlotta Denward och tillägger med en lätt suck:

– Det går absolut framåt, men det tar tid.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet