”Vi ska inte behöva gå in i fållan”

Helena Bergström sågar kollegan Kjell Sundvalls attack på kvinnliga regissörer

1 av 5 | Foto: Erix Roxfelt, Stefan Jerrevång, Peter Wixtröm
väcker ilska ”De borde spotta upp sig och ­göra mer dramatisk film”, sa Kjell Sundvall i Nöjesbladet i går. Nu får han starkt mothugg av kollegorna Helena Bergström och Ella Lemhagen.
FILM

Bara två av 00­talets mest populära filmer har regisserats av kvinnor.

Förklaringen: Kvinnor gör dåliga filmer som inte attraherar, enligt Kjell Sundvall.

Nu möter uttalandet starkt motstånd.

Bland de tjugo mest ­sedda biofilmerna i Sve­rige de senaste tio åren är det bara ”Masjävlar” och ”Eva & Adam – Fyra födelse­dagar och ett fiasko” som är regisserade av kvinnor.

I gårdagens Nöjesbladet sa regissören Kjell Sundvall, 57, att förklaringen kunde vara att kvinnor är försiktiga och gör smala filmer.

– Vi män gör mer spekta­kulära filmer med vapen och dramatik, vi vågar ­köra på. De borde spotta upp sig och göra mer dramatisk film, sa Sundvall.

Nu möter uttalandet motstånd. Ella ­Lem­hagen, 44, som bland annat har ­regisserat ”Tsatsiki, morsan och polisen” och ”Patrik 1,5” delar inte Kjell Sundvalls åsikt.

Generaliserar

– Det finns såklart en del kvinnliga regissörer som ­inte gör spekta­kulära filmer och sedan finns det andra som gör det. Det finns också jättemånga män som gör ur­tråkiga filmer som ingen kollar på. Det är farligt att generalisera sådär, säger hon.

Pang-pang-dramaturgi

Skådespelerskan och ”Så olika”-regissören Helena Bergström, 46, kallar film-Sverige för en mansdominerad värld. Men hon håller inte med om att mer vapen och filmdramatik är lösningen.

– Jag känner Kjell, ­nästa gång jag träffar honom får jag dra honom i örat. Pang-pang-filmerna som han nämner följer en dramaturgi som är skriven av män. Jag tror inte på det, att kvinnor ska behöva kliva in i fållan och börja göra pang-pang-filmer.

I stället hoppas Bergström att framtiden ska rymma olika typer av filmer.

– En film som ”Masjävlar” är inte pang-pang och ändå sågs den av så många människor. Jag hoppas ­innerligt att fler kvinnor ska våga stå upp och berätta sina historier. Jag tror att det går, men det kommer att ta tid.