Bergman-premiär i Cannes

FILM

Han dog för snart tre år sedan.

Ingmar Bergman är ändå hetaste svensken på årets filmfestival i Cannes – med ihopklippta bakom kulisserna-­filmer, som kommenteras av världsnamn som Woody ­Allen och Martin Scorsese.

Redan på fjolårets festival visades en liknande kortfilm, ”Bilder från lekstugan”, där regissören Stig Björkman hade sammanfogat bakom kulisserna-filmer med ljudinspelningar med den legendariske regissören (1918–2007) och Harriet och Bibi ­Andersson, som medverkade i många av hans filmer.

Intresset bara ökar

– Jag visste redan då att det skulle bli en film till som täcker tiden fram till och med sista tv-filmen ”Saraband”. För att få den här filmen lite annorlunda kommenteras bilderna av ett antal kända ­regissörer. Och så är Liv Ullmann med i början och slutet av filmen, som heter ”… men filmen är min älskarinna”. Det var så Bergman såg det. Teatern var hans hustru.

Woody Allen, Martin Scorsese och Bernardo Bertolucci är några som medverkar, var det svårt att få dem att ställa upp?

– Inte alls. Jag känner dem ju lite grann och alla har mer ­eller mindre påverkats av Ingmar Bergmans filmer. Hans betydelse för filmkonsten och folks intresse har bara ökat efter hans död.

– Det blir väldigt roligt att ha världspremiär på filmen i Cannes, säger Stig Björkman.