Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Film

– Vi har krigat mot samma demoner

Rollen som Cornelis Vreeswijk har förändrat Hank von Helvetes liv

Här blir Hank von Helvete Cornelis. Nöjesbladet fick vara med vid inspelningen av ”Cornelis”. Scenen föreställer en tv-show där filmens Cornelis framför låten ”Ågren”. Här blir Hank von Helvete Cornelis. Nöjesbladet fick vara med vid inspelningen av ”Cornelis”. Scenen föreställer en tv-show där filmens Cornelis framför låten ”Ågren”.

GÖTEBORG. Hank von Helvete är drogfri för första gången på 24 år.

Nu axlar han huvudrollen som visgiganten Cornelis Vreeswijk.

– Vi har krigat mot samma demoner, säger han vid filminspelningen i Göteborg.

Ågren står i fönstret, kikar på mitt bord, gyllene min törst, skål min bror.

I ett rökmoln och omringad av filmkameror sjunger norska rockstjärnan Hans-Erik Dyvik Husby, 37, på Cornelis Vreeswijks ”Ågren”. Repetitionen övergår snart i inspelningen av en scen ur den kommande filmen ”Cornelis”.

I kulisserna står Jack Vreeswijk och betraktar mannen som spelar hans pappa.

– Jag får nästan gåshud när jag ser Hans-Erik. Det är något med hans rörelser som påminner om pappas. Det är en jätteflummig känsla, säger Jack Vreeswijk.

Nytt liv med dottern

Hans-Erik, alias Hank von Helvete, till vardags sångare i Turbonegro, har ingen tidigare skådespelarerfarenhet. Men rollen som Cornelis känns naturlig.

– Cornelis levde som en rockstjärna. Hans missbruksproblem var identiska med de jag själv har krigat mot. Rollen är bra för mig mentalt eftersom jag tvingas möta mina gamla demoner, säger han.

Men det här hade aldrig varit möjligt om inte Hans-Erik först blivit drogfri. För snart ett år sedan la han in sig på behandlingshemmet Narconon i Eslöv. Bakom sig hade han 24 år av heroinmissbruk. Framför sig hoppet om ett nytt liv med nyfödda dottern Else Victoria.

– Behandlingen går ut på att man överdoserar på B-vitaminer och mineraler och bastubadar. Och det funkade. Det var som en religiös upplevelse för mig, säger han.

Premiär i höst

I samma veva ringde Cornelis-regissören Amir Chamdin och frågade om han hade lust att provfilma för rollen som den svenska nationalskalden.

– Jag hade sett Turbonegro live och tänkte att Hans-Erik kunde passa. När vi hörde att han var på behandlingshemmet i Eslöv åkte vi dit och lät honom provfilma. Inom en minut visste jag, säger Amir Chamdin.

I fem år hade Amir funderat på att göra en film om Cornelis. När han träffade Hans-Erik föll alla bitar på plats.

Filmen har beräknad premiär den 12 november. Men för Hans-Erik markerar den redan en ny era i hans liv.

– Det känns som att jag har fått chansen att berätta om mitt eget liv och mina egna strider via Cornelis. Och nu har jag kommit ut på andra sidan som drogfri.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet