Kan filma i Sverige

Amerikanska ”Millennium” ska utspelas i Stockholm – inspelningsstart i september

Foto: AP
Oscarvinnare bakom nya ”Millenium” Producenten Scott Rudin är på gång med nyinspelningen av ”Män som hatar kvinnor”. Redan i september börjar inspelningen och handlingen stannar i Sverige.
FILM

HOLLYWOOD. Hollywoods versioner av Stieg Larssons ”Millennium”-trilogi ska alla utspelas i Sverige.

Det säger filmens producent, Scott Rudin.

– Vi börjar filma i september, säger han.

Medan manuset ligger klart återstår fortfarande en av de viktigaste frågorna att lösa – rolltillsättningen av Mikael Blomkvist och Lisebeth Salander.

– För mig är det otroligt viktigt att de här rollerna blir felfritt tillsatta, säger Rudin i Entertainment Weekly, tidningen som i senaste numret ägnar den svenska succétrilogin åtta sidor.

– Visst är berättelserna bra, mysterierna fantastiska vändningarna och överraskningarna helt makalösa. Men det är förhållandet mellan de två personerna det handlar om.

”Kan bli en av dem”

Brad Pitt och Daniel Craig har båda namngetts som tänkbara Blomkvist medan Kristen Stewart, Natalie Portman, Scarlett Johansson och Carey Mulligan står i kö för att få spela Salander.

– Jag är glad att det spekuleras, men det är fantasier. Jag påstår inte att det inte kan bli en av dem, men det går med säkerhet att säga att det i nuläget inte är någon av dem, säger Rudin i Entertainment Weekly.

Han uppger att allt kommer att vara klart inom en till två månader.

Flyttar inte till USA

Redan i september ska de första sidorna av Steven Zaillians (”Gangs of New York”, ”Schindlers list”) manus börja filmas av regissören David Fincher.

Tidigare uppgifter om att handlingen ska ha flyttats till USA avfärdar Rudin. Han förnekar att teamet ens övervägt tanken.

– Alla tre filmer ska utspela sig i Sverige, säger han.

Inte heller blir det någon nedtoning av våldet i böckerna.

– Det handlar om sexuellt våld. Jag kan lova dig en sak: det är ingen grupp filmmakare som kommer att backa, säger Rudin.

– Det är ett starkt material och det ska bli en stark film.

Den amerikanska premiären på ”Män som hatar kvinnor” beräknas till julen 2012.

FAKTA

Kan det bli...