Filmen som förvirrar alla

Regissören: Nu har jag inga drömmar kvar

Foto: Foto: Sandrewmetronome
DRÖMSCENARIO I drömvärlden har Leonardo DiCaprio förmågan att vända och vrida på allt – även ett helt kvarter i Paris, som i den här scenen. Men det är inte lätt att hänga med i filmens alla krångliga turer.
FILM

James Cameron tolv år att göra ”Avatar”.

Det har tagit Christopher Nolan hela livet att få till Sverigeaktuella ”Inception”.

– Jag har varit fascinerad av drömmar sedan jag var barn, säger han.

Foto: ap

Det är ingen lätt story som britten bakom senaste Batman-succén kokat ihop.

Tanken att drömmar kan manipuleras och delas av flera personer på samma gång var inget som fick filmbolagscheferna att gå i taket när Nolan, 40, presenterade idén första gången 2002.

Då hade han gjort den hyllade men blygsamma ”Insomnia”.

– Det är svårt att övertyga ett filmbolag att ge någon en storbudget för att göra en episk film, säger han på en presskonferens i Hollywood.

Oscar och miljarder

Intresset för projektet ändrades när ”The dark knight” gav bortgångne Heath Ledger en Oscar och filmen spelade in mer än sju miljarder kronor.

Plötsligt grejades produktionsbudgeten på mer än en miljard kronor.

Det gav Nolan möjligheten att anlita ett dreamteam av skådisar.

Förutom Leonardo DiCaprio medverkar bland andra Marion Cotillard, Cillian Murphy, Joseph Gordon-Levitt och Ellen Page, känd från ”Juno”.

– ”Inception” är väldigt mycket en film om en stöt. Det gjorde den passande för ett team. Först sökte vi ledaren, som blev Leo. När han väl tackade ja byggde vi teamet runt honom, säger Nolan.

Som en jättevåg

Men det är inte bara skådisarna som lockar biopubliken. Trailern med scenen där en gata i Paris ser ut att skölja över tittarna likt en jättevåg kallas en av de bästa som branschen skapat.

– Jag hade funderat över om det var möjligt att göra arkitektoniskt. Det svåraste för oss visade sig vara att finna en gata i Paris som vi kunde stänga av tillräckligt länge för att kunna filma varje enstaka detalj av den.

Med facit i hand är frågan vilka drömmar regissören själv har kvar.

– Jag är lyckligt förunnad som jobbar inom en industri där jag får utforska det jag är intresserad av. Men nu har jag inga drömmar kvar. Jag har tänkt på och jobbat med det här i så många år att allt är där uppe – på bio­duken.

FAKTA

Namn: Christopher ­Nolan. Ålder: 40. Född: London. Bor: Los Angeles. Familj: Gift med Emma Thomas, som producerat ”Inception”. Paret har tre barn. Kända filmer: ”Memento”, ”Insomnia”, ”Batman begins” och ”The dark knight”.