”Tog långa samtal innan jag förstod”

Leonardo DiCaprio var tvungen att snacka igenom ”Inception” ett par gånger

FILM

London. ”Inception” förväntas bli sommarens biosuccé.

Men filmen är så invecklad att inte ens skådespelarna förstod den.

– Det tog definitivt några genomläsningar, erkänner filmens stjärna Leonardo DiCaprio.

Foto: AP WARNER BROS
Joseph Gordon-Levitt och Leonardo DiCaprio i en dröm i en dröm.

Tillsammans med ”Juno”-stjärnan Ellen Page medverkade Leonardo DiCaprio på en presskonferens i London i veckan för att marknadsföra ”Inception”. Det var då filmstjärnan erkände att han inte förstod filmen fullständigt förrän han fått den förklarad för sig av filmens regissör Christopher Nolan.

– Det var när jag satt tillsammans med Chris som jag förstod filmens alla delar. Den är existentialistisk, intellektuell och surrealistisk, samtidigt som det är en Hollywoodfilm. Det krävdes långa samtal för att jag verkligen skulle förstå, berättar Leonardo DiCaprio.

Stjäler idéer

”Inception” är en actionthriller med fokus på drömmar. Den har beskrivits som en ”intelligent Matrix” och DiCaprio spelar Dom Cobb, expert på att ta sig in i folks undermedvetna när de sover för att stjäla idéer.

”Titanic”-stjärnan var inte ensam om att ha svårt att förstå manuset. Under presskonferensen får han medhåll av Ellen Page.

– Manuset var verkligen komplext, säger hon.

Joseph Gordon-Levitt, känd från tv-serien ”Tredje klotet från solen” och ”Batman begins”-skådisen Cillian Murphy hade också problem att begripa manuset när de först fick det i handen. Och allra tydligast är japanska filmstjärnan Ken Watanabe, som i filmen spelar DiCaprios uppdragsgivare.

”Så förvirrande”

– När jag läste manuset var det så förvirrande. Jag var tvungen att läsa om de första 30 sidorna tre gånger, så komplicerat var det. Min rollfigur dök upp i så många situationer så jag förstod inte vad som var min karaktär. Inte förrän vi började spela in förstod jag storyn helt, säger Ken Watanabe.

FAKTA

Namn: Leonardo Wilhelm DiCaprio, kallas ”Leo” och ”Lenny D”. Ålder: 35. Familj: Flickvännen och supermodellen Bar Refaeli. Längd: 183 centimeter. Yrke: Skådespelare och filmproducent. Filmer han medverkat i: ”Titanic”, ”Gangs of New York”, ”The aviator”.

ARTIKELN HANDLAR OM