Den värsta av mödrar

2010 slutade mor att vara rar på biodukenen

FILM

Mor lilla mor, vem är väl som du?

Tja, ett monster eller en otäck utomjording.

2010 är de förfärliga filmmammornas år. Den ena ondare och värre än den andra.

Några har alkoholproblem. Några dödar. Några är frånvarande eller tänker mest på sig själva.

Mammorna på bioduken 2010 är en ovanlig samling oansvariga och skrämmande figurer. Ibland är det sociala tragedier i fattiga kvarter, ibland en annan sorts känslolöshet.

Förr var det tabu att skildra missbrukande mammor som behandlade sina barn illa, men det här året finns det många sådana på film.

Även i nya science fiction-thrillern ”Inception” finns en viktig intrig om en mamma som tappar greppet om verkligheten och lämnar sina barn. Leonardo DiCaprio har huvudrollen i den filmen och även i ”Shutter island” där en mamma som dödat sina barn är en av de centrala delarna i historien.

Så illa är det inte i alla årets filmer. En del är komedier där mödrarnas okänslighet mest blir en anledning till skämt. Några är mer pinsamma än onda.

Men de är inga bullbakande änglar i sagoidyller.

Som det heter i en annan av höstens filmtitlar: ”Season of the witch”.

Fast den handlar bara om fantasins häxor. Vardagens realistiska filmkvinnor är mer skrämmande.

FAKTA

Fredagsfokus

Vad: Mörka mammabilder på film.

Varför: 2010 är det gott om kritiska skildringar av mödrar som av olika anledningar misslyckas med att ta hand om sina barn.

Fish tank

Mamma: Kierston Wareing.

I en fattig brittisk betongförort bor 15-åriga Mia med sin mamma som knappt ser dottern utan endast tänker på sig själv och sitt festande. Och dottern lämnas ensam att vandra omkring. (Finns på dvd)

Miss Kicki

Mamma: Pernilla August

Mamma med tonårsson reser från Sverige till Taiwan. Han tror att de ska semestra tillsammans, men hon berättar inte att hon åker dit för att hitta en nätdejt. Besviken son. (Finns på dvd)

Familjen Jones

Mamma: Demi Moore.

Om en till synes perfekt familj som konsumerar flitigt och hetsar sina grannar i fina förorten att shoppa mer. Mamman styr familjen känslokallt som en företagsledande robot.

Svinalängorna

Mamma: Outi Mäenpää.

Efter Susanna Alakoskis roman om två syskons uppväxt i Ystad på 1970-talet. Föräldrarna är alkoholister, och även i vuxen ålder har dottern svårt att förlåta sin mamma. (På bio 10 december)

Puss

Mamma: Jessica Zandén.

Om unga människor i en fattig teatergrupp i Stockholm. De har olika sorters problem med kärleken och livet, och i en kort scen finns en fikande mamma med noll gehör för sin dotter. (Premiär 20 augusti)

Sebbe

Mamma: Eva Melander.

I en Göteborgsförort bor tonårige Sebbe med sin mamma som ständigt sviker honom. Hon dricker för mycket och skäller på den mobbade 15-åringen. Hans födelsedag blir förfärlig. (Finns på dvd)

Nowhere boy

Mamma: Anne-Marie Duff.

Om John Lennons uppväxt och tonår. Hans mamma lämnade honom och lät sin syster ta hand om pojken. När modern åter får kontakt med sonen är hon mer som en oansvarig kompis än en vuxen.

Precious

Mamma: Mo’Nique.

En gravid tonårsflicka som redan har ett barn misshandlas och hånas av sin mamma som mest sitter hemma och tittar på tv och lever på dotterns socialbidrag. Hon skyller allt på sin dotter. (Finns på dvd)

Killers

Mamma: Catherine O’Hara.

Den kvinnliga huvudpersonen har en överkontrollerande pappa som oroar sig för allt och en mamma som struntar i allt genom att ständigt vara berusad. Tänkt som komedi.

My one and only

Mamma: Renee Zellweger.

En mamma med begränsade erfarenheter ger sig av på en resa genom USA med sina två söner. Pojkarna får ta en del smällar medan mamman försöker hitta sig själv och någon sorts lycka.

Klassiska filmmödrar

Mommie dearest

Bygger på verkliga händelser, nedskrivna av dottern till filmdivan Joan Crawford.

Höstsonaten

Ingrid Bergman spelar konsertpianist som aldrig kommit nära sin dotter Liv Ullmann. Dåligt samvete som också blivit pjäs.

Psycho

Anthony Perkins rollfigur i Hitchcocks klassiker har ett något osunt förhållande till sin mor. Skräckfylld final.

Carrie

Skoleleverna är dumma mot titelfiguren men hennes egen mamma är inte precis något stöd i denna Stephen Kingklassiker.