”Blir glad när jag får spela svensk”

Othman Karims film "För kärleken" har blivit en succé bland både biobesökare och kritiker. Tuva Novotny och Peter Gardiner spelar paret som slåss med sig själva och mot samhällsnormer.
I verkligheten gör de likadant.

FILM

I filmen ”För kärleken” spelar han Moses Said. En kille ganska lik honom själv.

Men gladast blir Peter Gardiner när han får spela en helt vanlig svensk kille.

– Jag blir överraskad när det händer.

Foto: Lotte Fernvall
Kämpar mot stereotyper Som mörkhyad skådespelare får Peter Gardiner ofta kämpa mot sitt utseende.

Skådespelaren Peter Gardiner, 42, känner igen sig i sin rollfigur Moses i filmen ”För kärleken”. Han beskriver honom som en envis, icke-stresstålig idealist som råkar ha en dålig dag.

– Jag tycker mycket om honom. Han är i en situation som liknar många andras i en modern storstad var som helst i världen där man försöker få ihop karriär, familj, jobb och bostad.

Bakgrund som dansare

Peter Gardiner är trött när vi träffas och inleder intervjun med en lång gäspning. Han har varit uppe sent och målat och spacklat i sin lägenhet. Dessutom är det sommar, ledigt och lätt att vända på dygnet.

För många är han ett ganska obekant ansikte. Han har haft biroller i Måns Herngrens ”Allt flyter”, Steve Aalams ”Gangster” och Richard Hoberts ”Harrys döttrar” bland annat. Men har också en bakgrund som dansare.

Han berättar om hur han som mörkhyad skådespelare ofta får kämpa mot sitt utseende och blir glad när han får spela en helt vanlig svensk kille.

Överraskad och glad

– Det ska jag ju inte behöva bli egentligen, men jag blir överraskad när det händer och tänker åh vad kul. Men det är så sällsynt att få vara neutral som utgångspunkt och att en intrig sedan byggs på det.

Skyddar sig

I ”För kärleken” är främlingsfientligheten ständigt närvarande i rollfigurernas liv och de får på sitt eget sätt tackla de händelser som det kan innebära.

– Moses brottas hela tiden med den eventuella risken att han särbehandlas. Så har jag tänkt om mig själv ibland. Om jag redan har bestämt mig för att du inte gillar mig är jag skyddad, i stället för att tänka jamen du gillar nog mig och så blir jag sårad när det visar sig att du inte gör det.

Fotnot: I dagens pappersupplaga av Nöjesbladet var det inte Peter Gardiner på bilden till artikeln. Vi beklagar detta.

FAKTA

Namn: Peter Clarence Gardiner. Ålder: 42. Yrke: Skådespelare och dansare. Bor: Stockholm. Inkomst: 454 400 kronor (taxeringsår 2009). Aktuell: I filmen ”För kärleken”.