”Machete” får blodet att spruta

Öppnade Venedigs filmfestival – med ett blodbad

1 av 3 | Foto: TWENTIETH CENTURY FOX
Gillar vassa vapen Danny Trejo spelar en hämndlysten mexikan med en förkärlek för machetes i ”Machete”.
FILM

VENEDIG. Midnattsvisningen när den 67:e upplagan av filmfestivalen drar igång i dag lär knappast gå hem i alla läger.

”Machete” är ett blodbad utan dess like – kryddat med en nakenchock av Lindsay Lohan.

En som lär sitta och jubla i biografen är juryns ordförande Quentin Tarantino.

Regissören Robert Rodriguez är hans polare (filmen visas utom tävlan, så det blir inget jäv) och filmen är i samma stil som deras gemensamma projekt med skräpiga filmer i 1970-talsstil häromåret, ”Death proof” och ”Planet terror”.

Gammal kåkfarare

Huvudrollsinnehavaren i ”Machete”, Danny Trejo, 64, är själv gammal kåkfarare och spelar en mexikan som hämnas på knarkmaffian, politiker och andra som har mördat hans familj.

Som titeln antyder gillar han vassa vapen och aldrig har väl så många huvuden, armar, ben och andra kroppsdelar huggits av i en påkostad Hollywood-film. Blodet sprutar hela tiden.

Lite samhällskritik

Allt är dock gjort med en bisarr glimt i ögat. Märkligt nog innehåller denna våldsorgie även ett visst mått av samhällskritik, om hur USA bemöter alla mexikanska invandrare. Jimmie Åkesson har mycket att lära av Robert De Niros senator ...

Och Lindsay Lohan, skandalomsusad för sitt privatliv de senaste åren, är uppenbarligen inte rädd för att utmana folks åsikter om henne. Hon är med från och till i ungefär fem minuter i filmen – och är spritt språngande naken nästan hela tiden.

ARTIKELN HANDLAR OM