”Sex- scenen har rätt känsla”

Natalie Portman om det heta mötet med motspelerskan – och varför hon inte fick spela Lisbeth Salander

1 av 2 | Foto: Foto: ALBERTO PIZZOLI /AFP
Hyllar millennium Natalie Portman var länge favorit till rollen som Lisbeth Salander. Här anländer hon med båt till filmfestivalen i Venedig. Hon är fortfarande smal efter inspelningen av ”Black swan” då hon bantade 7,8 kilo.
FILM

VENEDIG. Det ryktades länge att Natalie Portman skulle spela Lisbeth Salander i Hollywoods Millennium-filmer.

Så var det inte.

– Jag är 29 år, så det var nog aldrig aktuellt. Men böckerna är fantastiska och jag kan knappt bärga mig innan jag får se David Finchers filmversion, säger hon till Nöjesbladet.

Skådespelerskan är i Venedig för att hennes senaste film ”Black swan” invigde filmfestivalen. Det är en udda blandning av balettfilm och psykologisk thriller, gjord av Darren Aronofsky, som vann Guldlejonet här för två år sedan med ”The wrestler”.

Natalie Portman och Mila Kunis spelar balettdansöser som slåss om huvudrollen i ”Svansjön” i en uppsättning i New York.

Till sist spårar rivaliteten ur totalt...

Portman är nästan sjukligt smal i filmen och väldigt liten och nätt även i verkligheten.

– Jag gick ned 7, 8 kilo för rollen. Normalt älskar jag att laga mat och är, om jag får skryta, rätt bra på det också. Men under förberedelserna för filmen, såg jag till sist mat bara som en slags bensin, som gav energi till all träning.

Gillar inte onödigt sex

Hon hårdtränade – balett, förstås, men också simning och styrketräning – under ett halvår inför inspelningen och gör de flesta dansscenerna själv.

Hon har också, lite oväntat, en het sexscen med

Mila Kunis.

– Jag tycker inte om onödiga sexscener i filmer, men tycker att den här är gjord med rätt känsla.

Innan det avslöjades att Rooney Mara, 25, skulle spela Lisbeth Salander i David Finchers USA-version av ”Män som hatar kvinnor”, som snart ska spelas in i Stockholm, var Natalie Portman ett av de hetaste namnen.

Det känns som att hon

inte vill säga rakt ut att hon hade velat göra rollen.

Läste alla tre böckerna

– Vad jag vet var jag inte påtänkt. Och så har jag ju redan spelat en sådan tuff tjejroll, säger hon och syftar på Luc Bessons ”Léon”, där hon spelade en tonårig yrkesmördare.

– Men ja, jag har läst Stieg Larssons böcker, de är fantastiska. Och David Fincher gör alltid bra filmer, jag längtar verkligen efter hans version. Och innan dess ska jag försöka se de svenska filmerna också.

FAKTA

Dagens på Filmfestivalen i Venedig...

...SCHEMA

Världspremiär för både Sofia Coppolas nya film "Somewhere", om en vilt festande filmstjärna (Stephen Dorff) i Hollywood, och franska "Douches froides", som ryktas ha ett antal heta sexscener.

...HYLLNING

John Woo. Den 64-årige regissören, mest känd för sina våldsamma actionfilmer, tar i kväll emot Venedig-festivalens Lifetime achivement award, när hans nya actionfilm "Reign of assassins" visas.

...GOURMETLUNCH

Somliga hävdar att italiensk mat är bäst i världen. Jojo. Då har du inte prövat på mikrovågsuppvärmd pizza med pommes frites.

...REPLIKSKIFTE

Franska skådespelaren Vincent Cassel pratade på om hur viktigt det är att ta hand om sin familj och inte bara tänka på karriären.

– Lätt att säga när man är gift med Monica Bellucci, sa jag.

– Hon är lika fantastisk som hon ser ut, svarade han, stolt.

...SORGEBESKED

Klassiska Hotel Des Bains har stängt. Här har världsstjärnor bott sedan första filmfestivalen 1932. Här spelades klassiska Luchino Visconti-filmen "Döden i Venedig" (1971) in. Nu ska det bli lyxiga bostadsrätter i huset, till ett pris av 133 000 kronor/kvadratmetern.

ARTIKELN HANDLAR OM