Coppola: Jag borde starta en resebyrå

Sofia om nya filmen: Det är på hotell igen

1 av 2 | Foto: Foto: AFP
”JAG VILL VINNA” Regissören Sofia Coppola är tillbaka med en ny film som redan är en av favoriterna till Guldlejonet i Venedig. ”Jag är en riktig tävlingsmänniska”, säger hon.
FILM

VENEDIG. Hon är en renässanskvinna och stilbildare för yngre generationer.

Sofia Coppola, 39, är modell, designer och gör reklam- och långfilmer. Nu pratas det om hennes nya film ”Somewhere” som en tänkbar vinnare av Guldlejonet.

– Det är klart att jag vill vinna, jag är en riktig tävlingsmänniska, säger hon.

Hon är rätt tystlåten och verkar nästan lite förvånad över att så många dyrkar henne och vill jobba med henne.

Folk åker till och med till Tokyo och upplever landet och japanerna genom hennes ögon, genom att bo på samma hotell som Bill Murray i ”Lost in translation”.

Guidade turer

– Jo, jag har hört det, det är väl smickrande. Ibland har de tydligen guidade ”Lost in translation”-turer genom hotellet. Jag kanske borde starta resebyrå också ..., säger Sofia Coppola.

Det spelar ingen roll om hon gör reklam för kläder eller designar handväskor, allt hon blir inblandad i räknas plötsligt som coolare. Till och med franska rockgruppen Phoenix har blivit populärare efter att hon blev ihop med sångaren Thomas Mars.

Nya filmen ”Somewhere” är klart besläktad med ”Lost in translation”.

– Ja, det är ett hotell igen. Ett fåtal människor. Mer stämningar än händelser.

Stephen Dorff spelar en stjärnskådespelare som flyttat in på Hotel Chateu Marmont i Los Angeles, som krökar och strular med brudar, men tvingas ändra livsstil när han får ansvaret för sin 11-åriga dotter ( Elle Fanning).

”Har gjort mig cool”

– Flera kända skådespelare har frågat mig om filmen handlar om just dem, säger Sofia och fortsätter:

– Men någon direkt förebild för rollen finns inte. När jag bodde i Paris blev jag sugen på att skriva en historia om Los Angeles. Jag känner ju till filmvärlden genom min pappa (”Gudfadern”-regissören Francis Ford Coppola). Vi bodde ofta på hotell och jag älskar den världen. Och efter att jag själv fick barn blev det naturligt att skriva in ett barn i handlingen.

Filmen tillhör redan favoriterna till Guldlejonet.

Huvudrollsinnehavaren Stephen Dorff, 37, har aldrig varit lyckligare i sitt liv.

– Efter en berg-och-dalbane-karriär inom mest actionfilmer, har Sofia Coppola gjort mig cool. Det är underbart, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM