Noomi Rapace kan vinna en Bafta

Nominerad för bästa kvinnliga huvudroll

Foto: Christine Olsson/Scanpix
Noomi Rapace – hyllad svensk skådespelare.
FILM

Noomi Rapace kan vinna en Bafta, Storbritanniens motsvarighet till Oscar, för sin roll i filmatiseringen av Stieg Larssons första "Millennium"-deckare "Män som hatar kvinnor".

När Baftanomineringarna offentliggjordes på tisdagen stod det klart att Noomi Rapace tävlar i kategorin bästa kvinnliga huvudroll, mot stjärnor som Annette Bening, Julianne Moore, Natalie Portman och Hailee Steinfeld .

Nomineringen är ytterligare ett tecken på att Noomi Rapace verkligen slagit igenom internationellt efter framgångarna med "Millennium"-filmerna.

Oscarsfavorit

Det kan även öppna vägen för en Oscarsnominering för svenskan. De övriga fyra nominerade räknas alla som som favoriter även till det priset. Oscarsnomineringarna presenteras nu på tisdag.

Under hösten har Noomi Rapace filmat "Sherlock Holmes 2" med regissören Guy Ritchie och superstjärnorna Robert Downey Jr och Jude Law . I dagarna blev det klart att hon dessutom får en stor roll i Ridley Scotts kommande science fiction-film "Prometheus".

Dessutom är "Män som hatar kvinnor" nominerad i kategorin bästa manus efter förlaga, i strid med storfilmer som "The social network" och "127 hours". Filmen kan också bli utnämnd till bästa icke engelskspråkiga film.

Kungafilm

I övrigt leder Tom Hoopers drama "The king's speech" nomineringsligan med hela 14 stycken. "Black swan" med Natalie Portman i huvudrollen får 12, "Inception" får 9 och Facebook-filmen "The social network" är nominerad i 6 kategorier.

Bafta-galan äger rum den 13 februari.

Redan på måndag är det svensk filmgala i Stockholm. Till den galan är Noomi Rapace nominerad i kategorin kvinnliga huvudroll för "Svinalängorna", en film har har fått ytterligare sju nomineringar.

TT Spektra har förgäves sökt Noomi Rapace för en kommentar.

TT Spektra

ARTIKELN HANDLAR OM