De bojkottar Guldbaggen

Svar på tal Helena Bergström får mothugg efter attacken på Svenska filminstitutet. Filmkritikern Hynek Pallas tycker inte att Colin Nutley blivit illa behandlad. ”Det rör sig inte om någon förföljelse. Det är inte resten av världens fel att Nutley inte gjort något bra de senaste åren”, säger han.
FILM

Efter bråket med Svenska filminstitutet – nu bojkottar Helena Bergström och Colin Nutley Guldbaggegalan.

– I mångas ögon där är vi Vino Tinto helt enkelt.

”Änglagård 3” är nominerad till biopublikens pris på Guldbaggegalan på måndag.

Men varken regissören Colin Nutley, 66, eller hustrun Helena Bergström, 46, kommer att sitta i publiken.

Trots Svenska Filminstitutet och SVT:s påtryckningar.

”Form av mobbning”

– Publiknomineringen kom ju så sent och vi har bokat annat. Men egentligen är det en självklarhet. Vi behöver inte vara där, i mångas ögon där är vi Vino Tinto helt enkelt. Det jag reagerar över är att Colin Nutley som ligger etta på biotoppen just nu inte känner att han över huvud taget hör hemma på en filmfest, säger Helena Bergström till Nöjesbladet.

Nyligen gick hon ut i Nöjesbladet och kritiserade Svenska Filminstitutets och kritikernas syn på Colin Nutleys filmer och uteblivna priser. Något hon kallade för ”en form av mobbning”.

– Allt det här är en symbol för en större diskussion, vad är fint och vad är fult? Vi måste börja respektera alla i vårt land, säger hon.

”Colin blev rädd”

Stödet efter utspelet menar hon varit stort.

– Jag har fått väldigt mycket reaktioner, inte bara från vanliga människor som mejlat utan även från kollegor. Men jag vill inte nämna namn. De kanske inte vill säga att de stödjer mig.

Vad har Colin sagt?

– Han blev rädd för min skull, "tänk om de är taskiga mot henne nu" och att branschen skulle vända mig ryggen. Men då får det väl bli så, för mig är det viktigt att vara ärlig och jag har 500 000 i ryggen och filmen ligger etta på biotoppen, säger hon.

Nöjesbladet har sökt Bengt Toll, tf VD på Svenska Filminstitutet, om parets bojkott av galan utan att lyckas.

FAKTA

Ulf Malmros, 45, regissör:

– Nja, av de tio mest etablerade namnen i Sverige har nio av dem det tuffare än Colin – han är en av dem som har fått mest pengar från SFI. Men däremot kan jag hålla med om att han har blivit hånfullt bemött av allmänna tyckare och journalister. När det gäller Guldbaggen tycker jag inte att man kan kräva priser på det sättet.

Marie Göranzon, 68, skådespelerska:

– Det kan Helena Bergström ha helt rätt i. Man tar Colin Nutley för självklar, man ser inte det fina jobb han gjort. Man tycker att han har gjort en stor succé och inget mer, men han har gjort många bra filmer efter ”Änglagård”. Det finns politik i allt, varför skulle filminstitutet vara annorlunda?

Rolf Lassgård, 55, skådespelare:

– Det kan absolut ligga något i kritiken. Det hände något efter succén med Änglagård. Jag var ju med i ”Under solen”, som blev Oscarsnominerad. Man kan tycka att det borde vara lite klackarna i taket, men ingen jublade. Jag upplevde det som att kritikerkåren gick i försvar för vad de skrivit om filmen.

Marika Lagercrantz, 56, skådespelerska:

– Jag tycker att det är sorgligt när vi inte tar hand om våra konstnärer, och dit hör definitivt Helena och Colin. Vi borde värna om dem i vårt land, det är viktigt som sjutton. Jag sänder Helena och Colin all min kraft och mitt stöd. Inte för att det betyder så mycket, men jag gör det, verkligen.

Kjell Sundvall, 57, regissör:

– Det ligger nog mycket i Helenas kritik. Han är ju inte riktigt ensam om det där, Colin. Vi som gör publik eller kommersiell film i Sverige är inte ansedda, så är det. Min ”Bröderna Karlsson” är inte heller nominerad till någon Guldbagge. Jag känner att vi är del av samma gäng, Colin och jag.

ARTIKELN HANDLAR OM