”Lisbeth Salander” allvarligt skadad

Rooney Mara förd till sjukhus efter olycka – nu skjuts ”Millennium”-inspelningen upp

Foto: Per-Olof Snns
FILM

Rooney Mara skadade sig allvarligt när hon förberedde sig för rollen som Lisbeth Salander.

Nu är Hollywood-inspelningen av ”Män som hatar kvinnor i fara.

I måndags drog inspelningen av den påkostade filmen igång. Scener med statister spelades in på Ingarö i Stockholms skärgård.

Nu kan Nöjesbladet avslöja att Rooney Mara, 25, som ska spela Lisbeth Salander, har skadat sig så allvarligt i axeln att flera viktiga inspelningsdagar måste flyttas.

Den amerikanska skådespelerskan är i Stockholm sedan flera veckor tillbaka för att förbereda sig inför rollen som den excentriska datahackern.

Hon övar sig på att köra motorcykel och tränar hårt för att bygga muskler och lära sig slåss.

Dessutom går hon hos en språkcoach för att lära sig att bryta på svenska för rollen.

Tränar ikapp

I förrgår besökte Rooney Mara privatsjukhuset Sophiahemmet på Östermalm i Stockholm. I en gymsal inne på sjukhuset sågs hon rehabträna för att så snabbt som möjligt komma i form för rollen igen, allt för att inspelningarna ska påverkas så lite som möjligt.

– Det är under förberedelserna inför rollen som hon har skadat sig så allvarligt att hon inte kan spela in några scener nu, säger en person som har sett skådespelerskan på Sophiahemmet.

Malte Forssell, som är svensk projektledare för filminspelningen, påstår däremot att han inte känner till Rooney Maras skada.

– Inte vad jag vet, säger han till Nöjesbladet.

I 60-talsmiljö

Under nästa vecka planerar det amerikanska teamet att filma i Uppsala. Delar av Drottninggatan håller på att omvandlas till 60-talsmiljö för att användas i de tillbakablickar som är viktiga för filmens intrig. Men de scenerna ska inte påverkas av Rooney Maras skadade axel eftersom hennes rollfigur bara finns med i de nutidsscener som ska spelas in.

Runt om i Sverige

Totalt 31 inspelningsdagar planeras till Stockholms centrum och skärgård i höst och nästa vår. Under hösten kommer inspelningar också att äga rum i Katrineholm och Segersta utanför Bollnäs. Även Söderhamn och Gävle har nämnts som möjliga inspelningsplatser.

FAKTA

ROLLISTAN

Daniel Craig ska spela rollen som Mikael Blomkvist. I det svenska originalet spelades rollen av Michael Nyqvist.

Rooney Mara ska spela Lisbeth Salander. I den sven-ska versionen spelades hon av Noomi Rapace.

Robin Wright ska spela Erika Berger, som tidigare gestaltades av Lena Endre.

Stellan Skargård har erbjudits rollen som Martin Vanger. Peter Haber spelade honom iden svenska filmen.

Max von Sydow är påtänkt för rollen som patriarken Henrik Vanger, tidigare spelad av Sven-Bertil Taube.

Spelar in runt om i landet

Mariatorget i centrala Stockholm kommer att användas för produktionens fordon och utanför Stockholms rådhus kommer de att ställa tankbilar så att filmteamet kan simulera regnväder under filminspelningen.

Förutom i centrala Stockholm filmas scener på tre olika platser i Stockholms skärgård. Till hjälp har filmteamet vägfärjorna Oliver och Lote, som ska bära all utrustning som behövs.

Enligt Katrineholms-Kuriren kommer Hofsta Säteri vid Yngarens strand mellan Katrineholm och Björkvik, att användas som herrgården utanför det fiktiva Hedestad, dit industrimagnaten Henrik Vanger lockar Mikael Blomkvist för att lösa ett 40 år gammalt mordfall.

I Segersta utanför Bollnäs i Hälsingland har man byggt flera kulisser som ska användas i en viktig scen då en tankbil kör över en bro, välter och exploderar. Scenen ska enligt plan spelas in i slutet av månaden. I november kommer filmteamet tillbaka för nya inspelningar.

Inför inspelningarna i Segersta har det amerikanska filmteamet varnat lokalbefolkningen för att media och paparrazzi från hela världen kan dyka upp och försöka manipulera dem för egna syften. Man ska även försöka stänga av luftrummet över byn för att stoppa medierna.

”The girl with the dragon tattoo” har premiär i december 2011.

ARTIKELN HANDLAR OM