Kaufman tänkte bli krimpolis

Manusgeniet aktuell med ny tv-serie

Charlie Kaufman fick ett hederspris på invigningen i förrgår.
FILM

GÖTEBORG. Charlie Kaufman, 52, blev världens mest kända manusförfattare.

Nu avslöjar han vad han KUNDE ha blivit, om han nu inte hade fått förmågan att skriva briljanta filmmanus.

– Kriminalpolis. Intresset finns i alla fall, jag blir hopplöst fast så fort jag börjar titta på en polisserie i tv, säger han.

Det är kanske inte riktigt vad man förväntar från den kanske mest skarpsinnige manusförfattare som Hollywood skådat på åratal. Med knasiga och skruvade historier som ”I huvudet på John Malkovich”, ”Adaptation” och ”Eternal sunshine of the spotless mind” blev han en få manusförfattare som fick högre status än filmernas regissörer. Och snart spreds det myter om hur svår och hemlighetsfull han var. Ja, ett tag ryktades det till och med att han inte fanns, utan var en pseudonym.

Nervös och blyg

– Jag förstår inget av det där, säger han, i Sverige för att ta emot det allra första hederspriset på Göteborgs filmfestival.

– Att jag skulle vara hemlighetsfull ... det är snarare så att jag var nervös, blyg och hatade att bli fotograferad när jag plötsligt blev en ”kändis”. Och så känner jag fortfarande.

Debuten – för knasig

Han har svårt att förklara hemligheten bakom sina framgångar. Han säger att han ständigt lider av skrivkramp. Och att han gärna gör lite tvärtom. Som när han skrev Oscars-vinnaren ”Eternal sunshine...”:

Spike Jonze (regissören) bad mig skriva något om utsuddade minnen. Då bestämde jag mig för att blanda ihop det med den fånigaste genre jag vet, romantiska komedier.

Hans regidebut ”Synecdoche, New York” (2008) blev dock FÖR knasig och dunderfloppade. Efter att ha jobbat i motvind några år, är han nu på gång med nya projekt. En långfilm med Spike Jonze. En tv-serie för HBO. Vad de handlar om? Superhemligt, förstås.

ARTIKELN HANDLAR OM