Lasse: Jag vill få skrämmas

Hallström flyttar till skärgården för att spela in ”Hypnotisören”

Har dålig koll Lasse Hallström ska göra sin första svenska film sedan 1986. Nu måste han lära sig vad som har hänt i branschen sedan dess.
FILM

BERLIN. Sist Lasse Hallström gjorde film i Sverige var det Bullerbyn.

Nu flyttar han hem. Och återvänder som regissör. Inte för att skildra idyllen utan för thrillern ”Hypnotisören”.

– Jag har fantiserat länge om att få skrämmas, säger Lasse Hallström.

Och svenska thrillers ligger i tiden.

– Jag hörde just begreppet scandinavian noir, säger Lasse Hallström, 64. Jag vet inte vad det betyder. Har det med Ingmar Bergman att göra?

Nej, nej, det är Stieg Larsson, Wallander och annat som fått genomslag i många andra länder.

– Jag har varit utanför och inte förstått vidden av det intresset. Jag såg ”Låt den rätte komma in”. Den är oerhört stark. ”Snabba cash” också. Joel Kinnaman är väldigt bra. Annars är jag pinsamt okunnig när det gäller skådespelare och svenska filmer. Jag åkte från Sverige 1986 efter ”Mer om oss barn i Bullerbyn”.

Hur ska du då välja folk till ”Hypnotisören”?

– Jag får väl titta på dvd och lyssna på goda råd.

Har du länge velat göra något mörkare?

– Ja, jag har fantiserat om det mycket men inte fått sådana manus. I USA tänker de inte på mig för det. Jag har inte gjort våldsamt eller skrämmande. Den stora förebilden är ”Mannen på taket” av Bo Widerberg.

”Jag ska förnya”

Ska du se om sådana filmer?

– Nej, jag vill göra något eget. Jag föreställer mig att jag ska förnya genren.

”Blir kaotiskt”

Innan dess ska du filma med Nicole Kidman i en sann historia om könsbyte.

– Jag ska göra ”Danish girl” först. Det verkar vara på allvar nu, ska hända i juli. Då blir det mycket att pyssla med. Jag får klippa den medan jag förbereder ”Hypnotisören”. Det blir kaotiskt och mycket arbete. Precis som jag vill ha det.

Det är också dags att bosätta sig i Stockholm med Lena Olin.

– Vi gick i lägenhetstankar men tänkte om: Vi ska bo i skärgården. Nu är vi där och ordnar permanentboende. Vi har hittat ett ställe där det renoveras och grejas. Det blir lagom färdigt till vi kommer hem. Jag ska spela in ”Hypnotisören” i januari.

Ska filma i Norrland

Är det något som har förändrats i Sverige?

– Jag måste vänja mig vid det fasansfulla sättet de pratar i radio och tv nu. De betonar varenda ord väldigt starkt. Det orkar jag inte höra på. Så fick man inte göra när jag åkte hemifrån för tjugo år sedan.

Men mest är han förväntansfull.

– Det ska bli väldigt kul att filma i Stockholm och Norrland. Att få uppleva allt svenskt under en längre period. Ett jädra kul äventyr.

FAKTA

Dagens:

...rykte:

Madonna kommer! Det surras mycket på filmfestivalen om att Madonna ska visa en snutt ur sin kommande film ”W.E” för marknaden i Berlin. Marknaden är de som köper film. Sant är att hon regisserat ”W.E” som handlar om romansen som fick brittiske kungen att abdikera. En kärleksaffär som också har betydelse i ”The king’s speech”.

... titel:

”Abraham Lincoln vampire hunter”. Dominic Cooper bekräftar att han ska vara med i ryske regissören Timur Bekmambetovs variant om den amerikanske presidenten.

...intervju:

Harry Belafonte. Det blir fascinerande att möta den sjungande veteranen som arbetat så mycket politiskt och internationellt.

...fisk:

”Jiro dreams of sushi” är en japansk dokumentär om en mycket gammal kock som fortsätter göra mästerlig sushi.

Det här är Lasse

Namn: Lasse Hallström. Född: 2 juni 1946. Bor: Utanför New York, snart Stockholms skärgård. Aktuell: Kommande filmerna ”Laxfiske i Jemen”, ”The danish girl” och ”Hypnotisören”. ”Hypnotisören” bygger på polisthrillern av Lars Kepler (pseudonym för Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril). Boken har översatts till 34 olika språk.

Hallström om ...

... svensk tv:

– Jag tittar mycket via datorn. Jag såg Guldbaggen på SVT Play. Jag följer med mycket mer via internet nu.

... ny teknik:

– Jag ska arbeta med de senaste videokamerorna. Jag ska göra fler tagningar än David Fincher. Jag ska bräcka David Fincher och göra 110 tagningar i snitt. Jag vill få det så autentiskt så mycket.

... de svenska Millenniumfilmerna:

– Jag har inte sett dem. Och varför ... jag har inget bra svar på det. Jag läste den första boken. Om jag fått erbjudande att göra den där serien kanske jag hade läst de andra två...