Peter Dalle gör filmcomeback

Skriver manus och regisserar för första gången sedan 2003

Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
SPELAR IN I TYSKLAND Peter Dalle ger sig ut i världen för att spela in sin stora comebackfilm.
FILM

Året började med en Guldbagge.

Nu är Peter Dalle, 54, aktuell med både ny film och nygammal pjäs.

– Filmen får jag inget säga om. Men att sluta spela ”Zpanska flugan” efter bara 30 gånger, det vore ju som att slänga bort god mat, säger han om nypremiären på Chinateatern i Stockholm i höst.

Han lär väl för alltid bli förknippad med humorn i banbrytande ”Lorry”, som blev både tv, film och scenshow.

Men av de tre projekt han förknippas med i år handlar bara ett om humor.

Först vann han en Guldbagge i januari, för bästa biroll i Hannes Holms filmsuccé ”Himlen är oskyldigt blå”.

– Bland det bästa filmmanus jag har läst. Och rollen, en skurk med ett stort hjärta, det är sådant man inte kan misslyckas med, säger han blygsamt.

Spelar in i Tyskland

Nu väntar – äntligen – en ny långfilm som han både har skrivit manus till och ska regissera. Hans första egna sedan ”Skenbart” 2003. Inspelningen startar snart. I Tyskland.

– Jag får inget säga för mina internationella producenter, de vill gå ut med hela projektet ordentligt så det får så mycket uppmärksamhet som möjligt. Vi spelar in i Tyskland. Och i Svalbard i Arktis. Det är en thriller. Jag sökte mig utomlands för att Svenska Filminstitutet har nobbat projektet flera gånger om, säger Dalle.

Tryggt att gräla

Till hösten, den 8 september, väntar sedan nypremiär på farsen ”Zpanska flugan”, som gjorde braksuccé i Kalmar förra sommaren.

– Det är ju den gamla farsen fast flyttad till 1960-talet. Samma historia, men ny dialog. Att sluta spela efter 30 shower, det vore som att slänga mat. Ska ingen annan få äta det här? tänkte vi.

– Att gräla med Suzanne Reuter på scenen... hon är ju nästan som en fru, vi känner varandra väldigt väl. Trygghet skapar kreativitet.

Dalle, Reuter och Per Andersson gör huvudrollerna, den sistnämnde ersätter Robert Gustafsson.

FAKTA

3 Dalle- roller vi minns

Tillsammans med Robert Gustafsson spelade Peter Dalle en snäll, dum och ganska skraj polis i succéfarsen ”Lögn i helvete” som hade premiär 2006.

I Hannes Holms film ”Himlen är oskyldigt blå” från förra året spelar Dalle knarkkungen Gösta, en skumraskande playboy i centrum av 70-talets svenska seglarsocietet.

Den naive idésprutan från Sundbyberg som dagligen trakasserar patentverket med orimliga uppfinningar var bara en av Dalles många karaktärer

i tv-långköraren

”Lorry” (1989-1995).