– Det här är världens chans

Svenskorna fick drömroller i den nya ”Millennium”-filmen

Foto: Foto: LARS HEDELIN
Nya stjärnor Moa Garpendal, 19, och Mathilda von Essen, 21, spelar kusinerna Harriet och Anita Vagner i Hollywood-versionen av ”Män som hatar kvinnor”. ”Det var sorgligt att sluta filma och komma tillbaka till vardagen”, säger Moa.
FILM

Här är svenskorna som knipit storroller i Hollywoodfilmen ”The girl with the dragon tattoo”.

Båda hyllar regissören David Fincher.

– Det kändes som om man hade en personlig relation till honom, säger Moa Garpendal, 19, som spelar den unga Harriet Vanger i Stieg Larsson-berättelsen.

David Fincher.

Moa Garpendal var registrerad i en statistdatabas. Mathilda von Essen hade gjort några reklamfilmsjobb.

Spelar kusiner

Ingen av dem förväntade sig ett mirakelbesked efter provfilmningarna. Men i september blev det klart: De två unga Stockholmstjejerna har framstående roller i den stora Hollywoodproduktionen ”The girl with the dragon tattoo”. Moa Garpendal spelar Harriet Vanger, en ung flicka som försvinner spårlöst på 60-talet. Mathilda von Essen spelar hennes två år äldre kusin.

”Konstigt i början”

De kommer att synas i filmens tillbakablickar inspelade på Ingarö i Stockholm och i Hälsingland, då Mikael Blomkvist, spelad av Daniel Craig, nystar i fallet. Första inspelningsdagen var hisnande.

– Det var säkert 150 pers som hade olika grejer att göra. Jag kunde inte förstå vad alla gjorde. Till en början kände man sig konstigt placerad,säger Moa Garpendal.

Hollywoodproffset David Fincher fick dem snabbt att slappna av. Han umgicks helt naturligt med Stockholmstjejerna.

– Det kändes som om man hade en personlig relation till honom. Han satt med vid luncherna. Man var vänner och jämlikar, säger Moa Garpendal.

Mathilda von Essen:

– Han är som en helt vanlig kille, slapp och intelligent. Om man inte förstår så förklarar han, säger hon.

Men de nämner även de kända Fincher-dragen: hans perfektionism.

– Han är väldigt noggrann. Det var många tagningar på varje scen, men det var bara roligt, säger Moa Garpendal.

Nu återstår en lång väntan. I december 2011 har filmen biopremiär. Till dess pluggar Moa litteraturvetenskap och jobbar som servitris på en japansk restaurang. Mathilda von Essen fortsätter att jobba med film, som restaurangkoordinator på Stockholms filmfestival.

Hoppas på framtiden

– Det var sorgligt att sluta filma och komma tillbaka till vardagen. Man kan hoppas att det ska komma något ur det här så att man får fortsätta, säger Moa Garpendal.

– Det här är världens chans. En minut i en Fincherfilm är som en timme i en annan film, säger Mathilda von Essen.

ARTIKELN HANDLAR OM