’Nu får mina barn äntligen se sin farfar’

Jack Vreeswijk tar med sina söner på filmen om pappa Cornelis

1 av 3
Jack Vreeswijk.
FILM

Som artist har Jack Vreeswijk, 46, ofta stått i skuggan av sin berömde far. Men inför filmen ”Cornelis” känner han enbart glädje.

– Tänk att få ta med yngsta grabbarna, som aldrig hann träffa sin farfar... nu får de se hans liv på film, säger Jack.

Amir Chamdins biografi om Cornelis Vreeswijk (1937–1987) är en av höstens svenska storfilmer. Historien om holländaren som kom till Sverige och blev vår störste vissångare och -kompositör, vid sidan av Evert Taube och Bellman.

Galapremiär i går och för Jack Vreeswijk, som under många år försörjt sig som trubadur genom att sjunga både egna och pappas visor, var det förstås en stor kväll. Kanske ännu mer för hans närmaste, än för honom själv. Han hade redan sett en råklippt version av filmen, har bidragit med musik och agerat bollplank åt både regissören Amir Chamdin och Hans Erik Dyvik Husby, som spelar Cornelis Vreeswijk.

– Morsan (Cornelis första fru Ingalill Rehnberg) har varit skitnervös, så jag har fått lugna henne. Malin Crépin är fantastisk i rollen. Och de är väldigt lika, samma ögon och gropen i hakan.

”Flummig bild av honom”

Jack tycker också att det ska bli häftigt att de tre sönerna nu får ytterligare en bild av farfar, att lägga till allt han har berättat för dem.

– Min äldste son Jakob var så liten, så han minns inte att han träffade pappa. Och mina tonårssöner måste ha en jätteflummig bild av honom, på skolavslutningar står ju folk och sjunger låtar av en farfar de aldrig träffat.

Ger filmen en rättvis bild av din far?

– Det är svårt att sammanfatta en människas liv på en timme och fyrtio minuter, men det tycker jag nog.

Sonen blev helt tyst

Något du blev extra

berörd av?

– Scenen när han uppträder på Roskilde-festivalen. Jag snackade med honom innan, han var skitgrinig, självförtroendet var i botten, han trodde aldrig att ”ungjävlarna” skulle gilla hans musik. Det blev en vitamininjektion för honom, att kidsen älskade musiken.

Är det något som är jobbigt att se i filmen?

– Han har varit död så länge, så allt traumatiskt har jag gjort upp med för länge sedan.

Och du och Hans Erik Dyvik Husby tycks ha funnit varandra..?

– En rolig grej när jag fick veta att han skulle göra rollen är att min mellangrabb, som är 15, verkligen gillar Turbonegro. Han satt och kollade på några YouTube-klipp där Hans Erik sjöng, var vitsminkad och sköt raketer ur arslet. Jag sa bara: Där har du farfar på film. Han blev alldeles tyst ...

FAKTA

Jack Vreeswijk

Ålder: 46.

Bor: Alingsås.

Familj: Hustru, tre söner som är 25, 15 och 13.

Inkomst: 163 878 kronor (taxeringsår 2010)

Aktuell: Som kompositör och ”bollplank” till ”Cornelis”, filmen om hans pappas liv, som har premiär runt hela landet på fredag.

ARTIKELN HANDLAR OM