Samlade – för ’Änglagård 3’

Nutley regisserar igen: Vi har blivit nära vänner

Foto: Foto: NDR
så såg det ut då Wolff och Bergström i första ”Änglagård” (1992).
FILM

Över två miljoner biobesökare såg de två första filmerna.

Nu har inspelningen av ”Änglagård – tredje gången gillt” just dragit igång i Västergötland.

– Let’s go, var svaret när jag ringde runt till alla skådespelare om en tredje film, säger regissören Colin Nutley.

Så ser det ut nu Colin Nutley (längst upp till höger) pekar och instruerar från vänster Reine Brynolfsson, Rikard Wolff, Helena Bergström och Lindy Larsson, ny i rollistan som en praktiserande präst hos Reine Brynolfsson. I förgrunden C-fotografen Therese Fagergren. Tryck på bilden för att förstora den!

Han, skådespelarna och filmteamet finns åter på plats i Ulricehamn med omnejd. Det var där de några somrar i början av 1990-talet skapade svensk filmhistoria.

– Det är svårt för mig att förklara varför filmerna blev så populära. Kanske är det något typiskt svenskt över dem. Sommar och landsbygd, det är nog ännu lättare för folk utanför Stockholm att känna igen sig, säger Colin Nutley, 66.

Hade pengar över

Alltihop började med att dåvarande chefen för SVT i Göteborg, Steen Priwin (1934–1995), hade fått lite pengar över för dramaproduktion. Han frågade Colin Nutley om han hade någon idé.

– Och det hade jag. Sådant jag hörde när jag gjorde en dokumentär om folk i Västergötland (”Där rosor aldrig dör”) blandade jag ihop med historier från min fars släkt.

Att göra en tredje film, som utspelades 15–16 år efter att den andra filmen slutade, har alltid funnits i bakhuvudet hos Colin Nutley. Idéerna tog fart när han hösten 2008 regisserade musikalen ”Cabaret” på Stockholms Stadsteater, där tre ”Änglagård”-skådespelare medverkade – hustrun Helena Bergström, Rikard Wolff och Sven Wollter.

– Vi pratade lite löst om det, sedan började jag ringa runt. Man kunde ju inte veta om folk ville eller kunde. Men även Tord Peterson, som blivit 84 år, är vid god vigör.

– Några muttrar säkert att vi gör filmen för att tjäna pengar. Men jag kan ärligt säga att om det inte hade funnits en riktigt bra historia som redde ut alla turer kring filmernas personer, så hade vi inte gjort den.

”Vi gör en bra film”

Och hur känns det att återvända till ”Änglagård”, nu när ni är på plats?

– Fantastiskt. Dels för att jag tror vi gör en bra film, dels för att under en hel sommar få umgås med underbara skådespelare som också blivit nära vänner.

Inspelningen pågår till början av augusti. Filmen har premiär på juldagen.

FAKTA

Det här är nya filmen

Titel: ”Änglagård – tredje gången gillt”. Nya skådespelare: Maria Lundqvist, Lena T. Hansson, Lindy Larsson. Handling: Fanny och Zak (Helena Bergström, Rikard Wolff) återvänder till västgötaslätten efter 15, 16 år i New York respektive Berlin ... Premiär: Juldagen i år.