Magiskt rik trio

Så spenderar Harry Potter-
skådisarna sina miljoner
Herrgårdar Glassbil
Samlar konst

Foto: Foto: AP, WARNER BROS
Nu – OCH DÅ Harry Potter-gänget är samlat inför premiären av den nya filmen. Nu är de i 20-årsåldern. När de började göra filmserien var Daniel 10 år, Emma 9 år och Rupert 11 år.
FILM

LONDON. ”Harry Potter”-barnen har blivit vuxna.

Nu är de mångmiljonärer med flera villor, lägenheter i New York – och en egen glassbil.

Daniel Radcliffe är god för en halv miljard kronor.

– Det är skönt att kunna trycka ”köp album” på iTunes utan att behöva tänka efter, säger han.

Foto: Foto: WARNER BROS/AP
Daniel Radcliffe i den senaste – och näst sista – filmen ”Harry Potter och dödsrelikerna”, som hade Sverigepremiär i fredags.

I fredags hade ”Harry Potter och dödsrelikerna”, den näst sista filmen i den snart tio år långa världssuccén, svensk biopremiär.

Och de tre huvudrollsinnehavarna kan se tillbaka på ett lukrativt decennium.

Emma Watson, 20, var bara nio år gammal när hon fick rollen som Hermione Granger i ”Harry Potter”-serien. Nu är hon inte bara en ung vuxen – tillsammans med trollkarlskollegorna Daniel Radcliffe, 21, och Rupert Grint, 22, tillhör hon Englands rikaste personer under 30.

Enligt Sunday Times Rich list 2010 är det bara Keira Knightley som kan mäta sig med

”Harry Potter”-gänget bland de rikaste skådespelarna under 30 i Storbritannien.

”Räddar ju inga liv”

Grint, som spelar Harry Potters bästa vän Ron Weasley, har en förmögenhet på omkring 235 miljoner, Watson som gjort lukrativa modelljobb för bland andra Burberry har skrapat ihop 260 miljoner kronor och huvudpersonen Daniel Radcliffe är god för närmare en halv miljard.

Men med pengarna kommer också en viss känsla av skuld.

– Ja, verkligen. Jag räddar ju inga liv direkt, säger Daniel Radcliffe när Nöjesbladet som enda svenska tidning får träffa skådespelarna i London.

– Jag känner mig verkligen lyckosam i det avseendet. Jag får väldigt bra betalt för ett jobb som jag älskar att göra.

Men efter de här filmerna och pengarna du har tjänat, kan du rycka på axlarna nu och känna att det inte spelar någon roll vad som händer?

– Om pengar varit det som motiverat mig så skulle det säkert ha varit så, men det skulle ha varit fantasilöst. Jag tror att jag måste arbeta dubbelt hårt som andra skådespelare i min ålder och försöka separera mig själv från den här karaktären. Det faktum att jag tjänat en massa pengar betyder att jag måste bevisa ännu mer för folk att det här är vad jag vill fortsätta göra, säger han.

Fick 600 kr i veckopeng

Emma Watson klarade sig på 600 kronor i veckan i veckopeng tills hon var 18.

Då tyckte hennes pappa att det var dags att hon fick veta hur mycket pengar hon tjänat. Det fick henne att brista ut i gråt.

Nu bor hon i en vanlig studentlägenhet nära Brown University på Rhode Island i USA.

Är det inte en skön känsla att vara ekonomiskt oberoende?

– Det ger mig frihet, men det är också skrämmande, för det är svårt att veta vad som är rätt att göra. Men självklart, friheten att välja är ju den mest värdefulla gåva man kan få, säger hon.

Rupert Grints förmögenhet är lägst av de tre huvudrollsinnehavarna, men han beskrivs som den av stjärnorna som spenderat mest av sina inkomster.

Bland annat på en egen glassbil.

– Jag tog med den till sista dagen på inspelningen. Alla fick välja vilka smaker och strössel och toppings de ville ha, skrattar han.

ARTIKELN HANDLAR OM